Spremni za saradnju
19

Lideri iz naše regije čestitali Bidenu, SAD svima strateški partner

A. B.
Čestitke Bidenu su uputili lideri regije na Twitteru (Foto: EPA-EFE)
Čestitke Bidenu su uputili lideri regije na Twitteru (Foto: EPA-EFE)
Dolazak novog predsjednika Amerike Joea Bidena srdačno su podržali i neki od lidera iz zemalja regije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se oglasio na Twitteru gdje je na engleskom jeziku čestitao Joeu Bidenu i Kamali Harris na inauguraciji i preuzimanju dužnosti predsjednika i potpredsjednice SAD-a.

"Hrvatska i SAD su prijatelji i partneri. Radit ćemo na jačanju bilateralnih odnosa i našeg euroatlantskog saveza", napisao je Plenković označavajući profile Joea Bidena i Kamale Harris.

Čestitka je stigla i iz Crne Gore nakon što je potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović također izrazio "želje za buduću saradnju u nadi da će ove dvije države zajedno odbraniti demokratske vrijednosti".

Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije objavio je na Twitteru fotografiju praćenja Bidenove inauguracije iz ureda vlade uz čestitku na preuzimanju dužnosti.

"Čestitam novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu. SAD je naš strateški partner koji je uvijek podržavao demokratiju u našoj zemlji i naše euroatlantske integracije", napisao je Pendarovski.

Predsjednik Albanije Ilir Meta je u čestitki Bidenu i Harris istakao da je uvjeren kao će ova država i SAD dalje razvijati međusobne odnose te jačati saradnju u NATO i transatlantskim integracijama.
"Albanija će se i dalje oslanjati na strateško partnerstvo sa SAD-om kao vitalnim garantom mira i stabilnosti u našoj regiji i važnim globalnim izazovima. Bog blagoslovio albansko i američko prijateljstvo", poručio je Meta.

Biden i Harris su danas položili zakletvu čime je on postao 46. predsjednik SAD-a, a ona prva potpredsjednica i to Afroamerikanka čime je ispisala historiju.