Mišljenje eksperta
6

Lehne: Promjena granica Srbije i Kosova nije isključena

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Stefan Lehne, bivši generalni direktor Sekretarijata za Zapadni Balkan u Vijeću EU, dugogodišnji austrijski diplomata, a sada ekspert Carnegie Europea za Brisel i EU, smatra da promjena granica između Srbije i Kosova uopće nije isključena.

"Lično mislim da je svako rješenje koje će voditi promjeni granica komplikovano i teško, ali ga ne bih u potpunosti isključio, sve zavisi od okolnosti i datih garancija dvije strane", rekao je u intervju za RSE Stefan Lehne.

Vjeruje da EU uskoro mora donijeti odluke o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i odobriti viznu liberalizaciju za Kosovo, radi čuvanja kredibiliteta EU u regionu.

"Ja se nadam da će rješenje spora oko imena, Skoplja i Atine, voditi ka nekom novom momentumu da se riješe i ostala sporna pitanja na Balkanu. Jasno je da je dijalog Kosova i Srbije u stagnaciji već dugo i to je veliko skretanje pažnje sa reformi u obje države i prepreka da se zemlje kreću naprijed prema EU. Interesantno je da vođstvo obje države izgleda spremno i misli da je na putu da pronađu rješenje ovog pitanja, sveobuhvatno rješenje, što je, kao što znate, jedan od uslova i da Srbija krene naprijed prema EU", kaže Lehne.

Kako kaže, precizne činjenice o mogućem sporazumu veoma je teško procijeniti. Misli da je sve što vodi promjeni granica suštinski veoma komplikovano i teško, ali ga ne bi isključio u potpunosti, jer zavisi od okolnosti i datih garancija, a zavisi i od posljedica po susjedne države u regionu.

"Dakle, ja ne bih rekao da je to moje poželjno rješenje, ali ga ne bih isključio u potpunosti i ne mora neophodno proizvesti negativne posljedice i biti loša stvar", zaključuje Lehne.