Lapsus Zorana Zaeva o holokaustu: Morao je uputiti javno izvinjenje

Klix.ba
12.3.2019. u 18:50
1
32
Lapsus Zorana Zaeva o holokaustu: Morao je uputiti javno izvinjenje
1
Lapsus Zorana Zaeva o holokaustu: Morao je uputiti javno izvinjenje Foto: EPA-EFE
Premijer Sjeverne Makedonije Zorav Zaev na događaju upriličenom u povodu sjećanja na odvođenje makedonskih Jevreja u nacistički logor Treblinka holokaust je nespretno nazvao "jevrejskom tradicijom".
Međutim, neposredno po završetku ovog događaja makedonski premijer je putem svog Facebook profila uputio izvinjenje svim Jevrejima te je u svom postu napisao kako je riječ o nespretnoj i nenamjernoj izjavi.

"U svom obraćanju na današnjem događaju povodom 76. godišnjice deportacije makedonskih Jevreja u nacistički logor Treblinka i službenog otvaranja muzejske izložbe u Memorijalnom centru holokausta, napravio sam nenamjernu grešku", napisao je Zaev na svom službenom Facebook profilu.Zatim je dodao da holokaust nije samo jevrejska tragedija, već i mračna stranica iz Drugog svjetskog rata.

"Uz sav moj užas, ovaj genocid je upozorenje i pouka za sve nas, svih vjera, za sva vremena. Umjesto riječi 'tragedija' nehotice sam upotrijebio termin 'tradicija'. Naravno, ovo je nenamjerni lapsus, greška za koju se ja izvinjavam", dodao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: