"Okolnosti su drugačije"
70

Lajčak promijenio ploču, najavio ukidanje sankcija Evropske unije prema Kosovu

B. H.
Kurti je prethodno optužio Lajčaka da djeluje u koordinaciji s Vučićem (Foto: Twitter)
Kurti je prethodno optužio Lajčaka da djeluje u koordinaciji s Vučićem (Foto: Twitter)
Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak kazao je da bez normalizacije odnosa Srbije i Kosova ni za jednu stranu nema evropske budućnosti.

Lajčak je istakao da je za normalizaciju potreban kompromis i da se mora postići dijalogom.

"24. septembar nije bio slučajan. Bila je to strašna stvar koja se dogodila i to treba dobro istražiti. Činjenica je da su se mnoge stvari promijenile i da će utjecati na nastavak dijaloga u mnogim aspektima, ali postoji jedna stvar koja se nije promijenila i neće se promijeniti je da je za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije potreban sporazum, koji znači kompromis, koji možemo postići samo kroz dijalog”, istakao je Lajčak

Dodao je da ko god kaže da je dijalog mrtav, taj kaže da je evropska budućnost mrtva, "jer put Kosova i Srbije u Evropu ide kroz normalizaciju”.

Lajčak je najavio da bi mjere EU-a prema Kosovu mogle biti ukinute i da to i sam podržava.

"U sadašnjim okolnostima ne izgleda dobro da je Kosovo pod negativnim mjerama EU i to pitanje se mora riješiti. (Skidanje sankcija) To je jedna mogućnost koju ću lično podržati", poručio je Lajčak,

EU je sankcionirala Kosovo krajem juna na temelju toga što Kosovo "nije uzelo u obzir zahtjeve za poduzimanje hitnih koraka za smanjenje napetosti na sjeveru" tokom maja.

Podsjećamo, premijer Kosova Albin Kurti je prošlog mjeseca optužio Lajčaka za pristranost, odnosno da djeluje u koordinaciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kurti je, između ostalog, kazao da su se Lajčak i Vučić dogovorili da se temeljni sporazum o Kosovu, potpisan u Briselu provodi samo u nekim tačkama koje su u njihovom interesu.