{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kusturica najavio snimanje filma o Dostojevskom

S
20.7.2011. u 19:55
0
73
Kusturica najavio snimanje filma o Dostojevskom
0
Kusturica najavio snimanje filma o Dostojevskom
Emir Kusturica (Foto: AFP)
Reditelj Emir Kusturica najavio je da će uskoro završiti pisanje romana "Dragi moj Fjodor", a zatim po knjizi snimiti film o čuvenom ruskom piscu Fjodoru Dostojevskom i to u Rusiji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Ja sam od onih Evropljana koji vole Rusiju. Uskoro ću završiti roman o Dostojevskom, a potom ću po njemu snimiti film. To ću učiniti kod vas. Nisam želio da započinjem projekte u Rusiji sve dok nisam bio siguran u uspjeh. Raditi sa Rusima i za Ruse, a nemati uspjeha, to je za mene potpuno nedolično", rekao je Kusturica za ruski list "Izvestija".

Kusturica, koji je bio počasni predsjednik proteklog filmskog festivala "Muzika i bioskop" u Rigi, rekao je da je jedan od problema prenošenja djela Dostojevskog na filmsko platno ili ekran u tome što su njegovi junaci živjeli u potpuno drugačijim uslovima od onih u kakvim živi današnja publika.

"Kako objasniti dilemu Raskoljnikova ’ubiti - ne ubiti’ ako televizija po cijeli dan prikazuje leševe na koje niko ne obraća pažnju", kaže Kusturica, navodeći da su ruska i srpska kultura sasvim kompatibilne.

Odgovarajući na pitanje da li je uznemiren zbog toga što Srbija formalno pristupa zapadnom svijetu, on je rekao da "apsolutno nije protiv Evrope", već da je protiv toga da Srbija bude ukliještena između Istoka i Zapada i da se od "Srba prave ratni zločinci, a to nije istina".

On je naglasio da podržava filmove nezavisne od Hollywooda i da vjeruje da "borba protiv Hollywooda" ima smisla bez obzira na to kakav će biti njen ishod, ističući da njegov cilj "nije uništenje Hollywooda, nego njegova promjena".

"Ne možete im dozvoliti da pojednostave život i kinematografiju do stanja hamburgera. Postoje dva različita Hollywooda. Jedan iz 1940. i 50-ih godina kao centar svjetskog idealizma i sadašnji koji samo izvlači korist iz svega što mu padne pod ruku. To je nehuman koncept. Borimo se za taj prvi Hollywood, protiv sadašnjeg", rekao je Kusturica.

Kusturica je istakao da tržište "ne može biti stavljeno na mjesto Boga" i da ne može sve u životu da bude regulisano novcem i dodao da vjeruje u takmičenje, a ne u novi hladni rat te da je potrebno izgraditi novi treći poredak, različit od kapitalizma i komunizma.

On je najavio i snimanje dva filma, komedije "Šuma obješenih lisica" i "Divlje ruže, nježne ruže", priče o vođi meksičke revolucije Panču Vilji kojeg će igrati Benisio del Toro. Kusturica je pomenuo i gradnju "Andrićgrada" u Višegradu i rekao da sebe smatra "savremenom budalom".

"Volim tu definiciju. Ja sam lik iz ruske književnosti, ali ne i iz života. Moj optimizam se zasniva na činjenici da ne razumijem realnost. Kada bih bio realista vidio bih okolo jednu solidnu katastrofu", rekao je Kusturica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: