Navodno ga čuvaju u crkvi
16

Kurti tvrdi da Srbi švercuju oružje na sjever Kosova u kolima hitne pomoći

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kosovski premijer Albin Kurti objavio je na današnjoj press konferenciji da je dobio informaciju kako Srbija krijumčari oružje na sjever Kosova preko ambulantnih kola.

Kurti je najavio da će se u toku dana sastati sa komandantom KFOR-a, ali i predstavnicima NATO-a kako bi razgovarao o ovom pitanju.

"Imamo saznanja da su sanitetska vozila korištena za prijevoz oružja. Danas ću imati sastanak s predstavnicima NATO-a o tome. Susrest ću se i sa komandantom KFOR-a. I nakon ovih sastanaka s našim sigurnosnim tijelima mi ćemo moći dati konačnu riječ. Prikupljamo podatke i informacije. Nije dobro da dajem informacije o informacijama koje još nisu dovršene, ali u ovoj sedmici to bi trebalo biti poznato. Stoga danas imam sastanak na kojem će se razgovarati o ovoj temi", rekao je kosovski premijer.

Što se tiče situacije na sjeveru, Kurti je rekao da je Kosovo pokazalo maksimalnu predanost deeskalaciji.

Inače, zastupnica britanskog parlamenta Alicia Kearns prije neki dan je upozorila na šverc oružja iz Srbije na Kosovo.

Kearns je istakla da Srbija švercuje oružje ambulantnim kolima, a ono se skladišti u pravoslavnim crkvama. Ona je rekla da je toga svjestan i KFOR.

"Vlada je svjesna, budući da su se Fusiliers (britanski puk) upravo vratili sa služenja u KFOR-u, da postoji oružje koje se krijumčari preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve u vozilima hitne pomoći. Kada su naši vojnici bili upoznati s tim i pokušali dobiti dopuštenje da odu po njih, proces dobivanja dopuštenja trajao je dugo. U trenutku kada je dobio dopuštenje, dogodilo se neočekivano, vozilo hitne pomoći je već otišlo u crkvu i ponovno iznijelo svo oružje", kazala je Kearns.

KFOR je u pisanom odgovoru za kosovski portal Telegrafi.com naglasio da nema dokaza za ono što je objavljeno te da se zastupnica poziva na događaj iz 2022. godine.

"Događaj koji spominje britanska zastupnica odnosi se na 2022. godinu kada je Kraljevski streljački bataljon angažiran na sjeveru Kosova kao podrška misiji KFOR-a. Navodna prisutnost ilegalnog oružja prijavljena je Glavnom štabu KFOR-a, ali nakon daljnjih istraga da se to potvrdi, nisu se pojavili nikakvi dokazi za ono što je prijavljeno", navodi se u odgovoru KFOR-a.

Iz KFOR-a je rečeno da ovo spada u vladavinu prava, što je u nadležnosti Sigurnosnih organizacija Kosova.