Traži ultimatum
44

Kurti snažno kritikovao EU i SAD: Vrlo su nježni prema Srbiji, predugo ih čekamo

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da su se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pokazale previše popustljivima prema Srbiji i da joj trebaju dati ultimatum da uvede sankcije Rusiji.

U intervjuu za "Financial Times", Kurti je rekao da bi se Beograd trebao uskladiti sa Zapadom prema Moskvi, kako bi Kosovu dao garanciju da je predan normalizaciji odnosa.

"Brisel i Washington moraju promijeniti pristup Srbiji i dati joj rok da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i prestane pokušavati sjediti na tri ili četiri stolice", rekao je Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održava bliske odnose s Kremljom i Pekingom, te odbija uvesti sankcije Rusiji.

"Čim Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, to je trenutak kada mogu pokazati da žele integraciju u EU, a Srbija bez Rusije ne može ugroziti sigurnost kontinenta. Tada bih mogao vjerovati da oni zapravo žele mir. A SAD i EU ih više ne bi pokušavali smiriti", rekao je Kurti .

Kurti je u ovom intervjuu odbio reći hoće li kosovska policija povući specijalne jedinice sa sjevera, ali je insistirao da je pritužbi Srba na njihovu prisutnost sve manje.

Priznao je da "ponekad postoje razlike" s euroameričkim saveznicima "kad je riječ o strategijama, operacijama i taktikama na terenu s jedne strane, i kada je riječ o odnosima sa Srbijom", ali ne i oko vrijednosti i načela politike.

Prema njegovim riječima, "nježni" odnos Zapada "bio je posljedica velikih nada da će Srbija što prije uskočiti u zapadni demokratski tabor".

"Po mom mišljenju, predugo smo čekali da bismo još imali nade", dodao je Kurti.