Postavio i uslove
47

Kurti potvrdio: Prihvatio sam francusko-njemački prijedlog, bilo je "uzmi ili ostavi"

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas u Skupštini Kosova da je prihvatio francusko-njemački prijedlog jer bi u suprotnom Kosovo ušlo u konfrontaciju sa saveznicima.
Kurti je na današnjoj sjednici Skupštine na kojoj se raspravlja o dijalogu Kosova i Srbije rekao da je prihvatio francusko-njemački prijedlog, nakon što su međunarodni izaslanici jasno rekli da je taj prijedlog, kako je prenio, vrlo blizak principu "uzmi ili ostavi".

"20. januara međunarodni izaslanici koji su pratili Miroslava Lajčaka, a to su Amerikanci, Nijemci, Francuzi i Talijani, dali su mi neke smjernice na ovom posljednjem sastanku. Jasno su mi dali do znanja da je ovaj glavni prijedlog blizak formatu 'uzmi ili ostavi' i da se o njemu neće moći pregovarati. Njihov stav je bio da je cijeli diplomatski i politički aparat zemalja iz kojih dolaze stavljen uz podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i ne mogu očekivati ​​'ne' od Kosova jer bismo ušli na put konfrontacije s njima", rekao je Kurti. .

Dodao je da je Josepu Borrellu i Aleksandru Vučiću jasno dao do znanja da Kosovo ne prihvata dijalog bez konačnog dogovora uz obostrano priznanje.

Istakao je kako je Vlada Kosova svoj strateški pristup dijalogu sa Srbijom izgradila uz pomoć EU-a, temeljen na dva početna cilja.

"Strateški pristup Vlade Kosova u vođenju dijaloga sa Srbijom uz pomoć EU izgrađen je na temelju dva početna cilja, prvo, prestanka prakse uplitanja u bilo koje potencijalno sporno pitanje između strana u dijalog. Naš je stav bio da se u Briselu najviše može razgovarati o primjenjivosti postojećih pitanja. Drugo, otvaranje poglavlja pregovaračkog procesa za izgradnju dobrosusjedskih odnosa", rekao je Kurti.

“Prvi put je odlučeno da će opći okvir, odnosno onaj koji regulira odnose između Kosova i Srbije, biti međunarodno uključen u format dijaloga u Briselu. Sastanak je očito bio direktan rezultat pritiska naše vlade da se dijalog prebaci u fazu međunarodnog uređenja Kosova i Srbije u središtu međusobnog priznanja. Na sastanku 18. augusta jasno sam dao do znanja Borellu i Vučiću da Kosovo više neće prihvatiti dijalog koji ne uključuje konačni sporazum o međusobnom priznanju”, objasnio je.

Kurti je rekao da se master plan ne odnosi na sporazum o slobodnoj trgovini i postojeće briselske sporazume, jer se sporazum o slobodnoj trgovini može razmatrati ako se ispuni šest tačaka koje je ranije naveo.

“Nakon Lajčakove posete 6. februara, nakon što sam razjasnio neke elemente, potvrdio sam mu da je predlog EU dobra osnova i solidna platforma za dalje. Prihvatanje glavnog dokumenta ne dovodi u pitanje pregovore o planu implementacije. Na osnovu toga, ističem, prvo, prihvatanje glavnog prijedloga predstavlja ozbiljan napredak u međunarodnim odnosima sa Srbijom, jer predviđa da dve države koje jedna drugoj priznaju de fakto državnost, a prihvatanje glavnog plana nema veze sa ZSO, s obzirom da se u cjelini odnosi na sporazume Brisela, ZSO se može razmatrati ako se ispuni šest tačaka koje sam iznioo“, nastavio je Kurti.