Pregovori u Briselu
39

Kurti: Očekujem dogovor sa Srbijom do kraja mog i Bidenovog mandata

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da očekuje da će njegova vlada zaključiti sveobuhvatni sporazum sa Srbijom u vrijeme njegovog mandata.

Kurti je rekao da ne može da predvidi kada će se to desiti, ali da očekuje da bude prije gotovo istovremenog isteka njegovog, mandata američkog predsednika Josepha Bidena i šefa evropske diplomatije Josepa Borrella.

Dodao je da normalizacija odnosa Kosova i Srbije mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promijeni svoj pristup i sebe.

"Nedostaje napredak (u dijalogu) i to nije počelo s nama, mnogo ranije je nedostajalo napretka, ali smo ukazali da veliki dio njegovog izostanka dolazi zbog pogrešnih pristupa. Potpisani su štetni sporazumi za Kosovo koje ni Ustavni sud, kakav je bio, nije mogao da proguta. Potreban nam je novi pristup, u kojem su građani dobitnici, sa recipročnim priznanjem u centru”, kazao je Kurti, prenosi Nedeljnik.

Povodom jučerašnje izjave šefa evropske diplomatije Josepha Borrella da očekuje sastanak Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu prije kraja godine, kosovski premijer kaže da prvo treba vidjeti kako će proći razgovori glavnih pregovarača Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bislimija.

Naveo je da dijalog u Briselu nije dijalog o statusu Kosova, niti o unutrašnjim pitanjima Kosova, već o statusu odnosa dvije zemlje.

"Kosovo je nezavisna i suverena država, sa teritorijalnim integritetom, sa mnogo problema. Mi sami po sebi nismo problem, imamo mnogo problema, a jedan od njih, možda i glavni, je Srbija", zaključio je Kurti.