Vanredna sjednica
9

Kurti najavio Trumpu ukidanje taksi BiH i Srbiji, Skupština Kosova danas se izjašnjava

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti pisao je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i državnom sekretaru Mikeu Pompeu da će njegova vlada od 15. marta početi sa ukidanjem taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kurti je naveo da se odnosi Beograda i Prištine moraju rješavati u okviru dijaloga, "koji bi kulminirao uzajamnim priznanjem.

"Vjerujemo da je ovo važan put za integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu i postizanje historijskog sporazuma koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbjednost na Balkanu. Stoga ćemo 15. marta početi da uklanjamo takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je utvrdila prethodna vlada", naveo je Kurti.

On je na vanrednoj sjednici skupštine, koja je u toku, posvećenoj taksama na robu iz Srbije i BiH rekao da je efekat tog nameta bio minimalan, jer nije pravilno sproveden.

"Postoje mnogo pametnije metode kako ostvariti ciljeve koje želimo, od onog što je do sada učinjeno", rekao je kosovski premijer.

On je na sjednici, dijelom, izložen i kritikama. Tako je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj izjavio da se Kurti zbog najave ukidanja takse na robu "predao bez pritiska". Kurti mu je odgovaroa da će "natjerati Srbiju da prizna Kosovo", prenosi RTS.