Ožiljci koji ne stare
11

Kurti: Kosovo ne zaboravlja niti oprašta zločine koje je počinila Srbija

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da Kosovo ne zaboravlja niti oprašta počinjene zločine, dodajući da rane zločina ne stare.

Prisjećajući se pokolja 27., 28. i 29. januara 1999. godine u Rogovu u Hasu, Godenu i Bištazinu u Đakovici, Kurti je rekao da su poginuli ostali zabilježeni u historiji Kosova, a prisjetio se i 21 vojnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

"Godšnjice obnavljaju ratne rane. Ožiljci zločina koji ne stare. Republika Kosovo ne zaboravlja niti oprašta zločine koje je počinila Srbija. Dana 27., 28. i 29. januara 1999. srpske oružane snage ubile su 30 Albanaca u Rogovë u Hasu, Godenu i Bishtazinu u Đakovici. Na ovu 25. godišnjicu obilježavamo sjećanje na borce i civile koji su pali za slobodu, koji su svojom žrtvom utrli put oslobođenju Kosova od okupatorske Srbije", napisao je Kurti na Facebooku.

[FBPOST]https://www.facebook.com/albini2017/posts/pfbid036oLMUDBLoSiFH59mwSmfeVK4CyTuE9AiK233wrBbm9vz8mpwdjkJwKQqo5nz5LHjl[/FBPOST]

Kurti je naveo imena i prezimena palih od srpskog pokolja.

"Monumentalizirani u novoj historiji Kosova, četvrt stoljeća kasnije sjećamo ih se s njihovim imenima palim u tim januarskim danima: Agim Zeneli, Agron Rama, Agush Gjocaj, Bahtjar Morina, Daut Kelmendi, Emrush Çetaj, Gëzim Ademaj, Gaspë Karaqi , Hamdi Berisha, Haxhi Klecka, Ilir Merturi, Kasim Shala, Luan Smajli, Meme Lleshi, Naim Dreshaj, Naim Gashi, Prend Lleshi, Sahit Krasniqi, Sejdi Rama, Valon Gashi, Vesel Avdyli, Rrustem Morina, Selman Morina, Muhamet Morina, Nusret Morina, Xhevdet Berisha, Ibrahim Kryeziu, Adem Shala, Zyber Shala i Rifat Shala. Slava mučenicima! Neka im je vječna slava!", dodao je kosovski premijer.