Regija
1

Kuči najavljuje novu akciju na sjeveru Kosova

SRNA
Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuči večeras je najavio mogućnost da specijalne kosovske policijske snage preduzmu akciju na sjeveru Kosova sličnu onoj od 25. jula prošle godine.

Kuči je istakao da su te mjere neophodne da bi se uspostavio red i zakon i u tom dijelu zemlje, dodajući da je do kašnjenja u preduzimanju akcija došlo kako bi se izdvojili građani sjevera Kosova od kriminalaca i kako bi se izbjegao utisak da Kosovo vrši etničko čišćenje na sjeveru.

"Akcija kao ona od 25. jula biće obavezna, ali ne i poželjna za Vladu Kosova", rekao je Kuči kosovskim medijima.

On je izrazio nezadovoljstvo aktivnostima Kfora i Euleksa u tom dijelu Kosova, tražeći istovremeno veću saradnju na uspostavljanju reda i zakona. Kuči je ocijenio da je zadatak Euleksa da ostvaruje mandat na uspostavljanju reda i zakona na sjeveru.

Specijalne jedinice Kosovske policije Rosu su 25. jula prošle godine izvele akciju zauzimanja administrativnog prelaza Brnjak na sjeveru Kosova.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je prošle godine u izvještaju Vijeću sigurnosti ukazao da je novi ciklus nasilja na Kosovu pokrenula akcija kosovskih specijalaca Rosu na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje 25. jula, nakon čega je za četvrtinu povećan broj napada na Srbe i ostale nealbance.