Zabrinutost i osude
39

Koverta s metkom stigla i na adresu Islamske zajednice u Novom Pazaru

D. Be.
Novopazarska policija radi na identifikaciji pošiljaoca koverte koja je stigla na adresu Islamske zajednice u Novom Pazaru u Srbiji. U koverti se nalazio metak umotan u pamučnu tkaninu. Identičan slučaj je zabilježen i dva dana poslije u zgradi Parlamenta BiH.
Koverta s poštanskim pečatom iz Beograda, na kojoj je kao ime pošiljaoca naveden Đorđe Petrović, s adresom ulica Svetog Cara Lazara iz Orašca stigla je u ponedjeljak.

Iz Mešihata IZ su izrazili veliku zabrinutost jer smatraju da je koverta s metkom direktna prijetnja i jasna poruka pripadnicima islama da nisu poželjni u Srbiji.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je najoštrije osudio i izrazio zabrinutost i zbog četničkog orgijanja pripadnika Udruženja "Kraljevina Srbija" prošlog mjeseca na Četničkom saboru u selu Riljac kod Trstenika, pred lokalnom pravoslavnom crkvom, uz prisustvo i blagoslov njenog sveštenika, kada su uz gusle upućene najgnusnije riječi mržnje muslimanima Novog Pazara uz veličanje ratnog zločinca Radovana Karadžića.

"Očekujući reakciju i konkretne korake nadležnih državnih organa u cilju pronalaženja i kažnjavanja odgovornih osoba, pripadnicima islama u državi Srbiji poručujemo da održe prisebnost i ne odgovaraju na provokacije te da Islamska zajednica budno prati i analizira sve događaje", navedeno je u saopćenju uz napomenu da je posljednji slučaj prijavljen policiji.

Naveli su i zahtjev da se poduzmu sve mjere kako bi se vinovnik još jedne u nizu prijetnji Islamskoj zajednici priveo pred lice pravde, od najviših državnih organa, predsjednika Republike Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.