Regija
4

Koštunica: Srbija se umiriti neće

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Demokratske stranka Srbije (DSS) organizovala je protest u centru Beograda gdje je zbog “izdaje Kosova” zatražena ostavka aktuelne vlade, javlja agencija Anadolija.

Protest pod nazivom "Vidovdan je naš datum" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta na Studentskom trgu, a kolona u kojoj je bilo nekoiko hiljada učesnika protesta prošetala je do zgrade Vlade Srbije gdje su zatražili da Vlada podnese ostavku.

Vlada Srbije se odriče Kosova za datum o otpočinjanju pregovora sa EU, navedeno je u predatim zahtjevima.

Na čelu povorke koja se kretala preko Terazija pored zgrade Predsjedništva Srbije, bio je istaknut transparent "Vidovdan je naš datum", a nošeni su i transparenti “Nato pay out and get out”, ”Pokret Ravna gora”…

Predstavnici DSS-a su Vladi Srbije predali “Vidovdanski proglas”, a zatim su se obratili okupljenima.

Lider opozicione Demokrtaske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica je u svom obraćanju okupljenima rekao da na Vidovdan svaki Srbin u svom srcu nosi jednu misao, sjećanje i poruku da je Kosovo Srbija.

Istakavši da je okupljanje Srba na Vidovdan radi zahvalnosti svetom knezu Lazaru i svetim ratnicima, Koštunica je rekao da i oni danas ponavljaju da postoje, traju.

"Sve dotle dokle ima sjećanja i poštovanja na kosovske junake i njihove žrtve za Srbiju i nas naravno, njihove potomke", rekao je Koštunica dok su mu pristalice njegove stranke klicali "Vojo, Srbine".

On je rekao da bi zapadne sile upravo na taj dan htjele da se narugaju Srbiji i ponize srpski narod.

"Washinghton i Brisel su baš na današnji dan odabrali sa vlastima Srbije da se Srbija odrekne Kosova, odrekne sebe i time poništi nešto što kroz historiju traje i što nas povezuje", ocijenio je Koštunica i dodao da bi "Vidovdan baš na Vidovdan htjeli da zamjene evropskim datumom i slave Evropsku uniju".

Dok su okupjene pristalice DSS klicale "Vučiću, ustašo", lider ove stranke je rekao da su se okupili da brane Vidovdan, jer, kako je naglasio, ako se pogazi i poništi Vidovdan onda nema ni Kosova ni Srbije.

Prema njegovim riječima, aktuelna vlast je zaslijepljena i omađijana Evropskom unijom i hoće da se odrekne Kosova.

Potpredsjednik ove stranke je u svom govoru rekao da je Njemačka tri puta zapalila Srbiju. Aludirajući na ubistva njemačkih fašista tokom Drugog svjetskog rata rekao da "ponovo imamo 100 za jednog".

“Srećan sam što Srbija ima svetog cara Lazara i svetog Vida, dok EU ima svetog Gvida i slavi Gvidovdan", rekao je Samardžić nazvavši aktuelnu srbijansku vladu kvislinškom.

Okupljenim se obratio i rock muzičar Bora Đorđević.

Zbog skupa koji je završen bez incidenta saobraćaj u centru Beograda skoro dva sata je bio usporen.

DSS
Vezani članci