Regija
0

Kosovski Srbi traže međunarodni legitimitet za lokalne izbore na Kosovu

FENA
Kosovski Srbi nisu zadovoljni jednostranom odlukom Srbije da održi općinske izbore i na Kosovu te traže da ti izbori imaju međunarodni legitimitet.

Kako u srijedu piše najčitaniji prištinski dnevnik "Koha ditore", čelnici kosovskih Srba smatraju da, ako se općinski izbori organiziraju i održe bez UNMIK-a, neće imati legitimitet i ne jamče legitimno predstavljanje u novim općinskim vlastima na Kosovu.

Najavljenom održavanju srbijanskih lokalnih izbora i u srpskim sredinama na Kosovu usprotivili su se čelnici kosovskih institucija i međunarodne administracije (UNMIK-a), ali do sada nije rečeno hoće li se poduzeti mjere za sprječavanje njihovog održavanja na Kosovu.

Čelnik srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović, kojega se smatra umjerenijim srpskim čelnikom na Kosovu, navodi da se izbori trebaju pripremiti i u dogovoru s UNMIK-om. Rada Trajković iz Srpskog nacionalnog vijeka Kosova izjavila je pak kako u Beogradu postoje političke stranke koje insistiraju na održavanju općinskih izbora na Kosovu 11. svibnja, istoga dana kada se održavaju i parlamentarni izbori, a koje u stvari imaju za cilj samo prikupiti za sebe političke poene.

Dnevnik "Lajm" objavljuje u srijedu kako je srpski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić ignorirao ponudu civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Joachima Rueckera da se općinski izbori održe u pet općina s većinskim Srbima na Kosovu i to nakon 11. svibnja. Samardžić je navodno odgovorio da će se općinski i parlamentarni izbori održati istoga dana, 11. svibnja, na cijelom Kosovu.