Sjednica bez ishoda
31

Kosovski parlament nije donio rezoluciju o ukidanju taksi BiH i Srbiji

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Današnja višesatna sjednica kosovskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o tome da li bi takse na proizvode iz BiH i Srbiji trebalo da se ukinu ili ne, završena je u večeras bez usvajanja rezolucije ili donošenja bilo kakvog prijedloga, prenose kosovski mediji.

Premijer Kosova Albin Kurti, koji je pisao i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i državnom sekretaru Mikeu Pompeu, najavio da će njegova vlada od 15. marta početi sa ukidanjem taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je opozicija zatražila sjednicu. Daut Haradinaj, poslanik AAK-a, kao inicijator vanredne sjednice, na kraju debate o taksi rekao je da bi bilo dobro da što prije dođe do uzajamnog priznanja Beograda i Prištine, te da su takse upravo služile kao garancija za to.

Potpredsjednik kosovske vlade, Haki Abazi, tokom svog obraćanja osvrnuo se na ulogu Hashima Thacija u dijalogu između Beograda i Prištine. On je rekao da Thaci nema mandat da vodi pregovore, već da ta uloga pripada Vladi.

Također, tokom sjednice u diskusiji poslanika Samoopredeljenja i DSK je bilo nesaglasnosti o ukidanju takse: DSK je tražio bezuslovno ukidanje takse, a poslanici Samoopredeljenja su podržali stavove premijera Kurtija da se ukidanje takse bude postepeno.