|

Kosovski mediji: Sporazumom o avioliniji ukidaju se takse između Srbije i Kosova

Kosovski mediji: Sporazumom o avioliniji ukidaju se takse između Srbije i Kosova
8
D. Be.
22.1.2020. u 11:13
34
komentara
8

dijeljenja
Kosovski mediji: Sporazumom o avioliniji ukidaju se takse između Srbije i Kosova
Prištiniski portal Gazeta Express objavio je dokument za koji navodi da je jučer potpisan u Berlinu o uspostavljanju aviolinije Beograd - Priština, a za šta tvrdi da navodno poseduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dvije strane jučer objavile kao "pismo o namjerama" – i to kao posebne dokumente o onom na šta se dvije strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore
Pozivajući se na ovaj navodni dokument iz Berlina prištinske strane i KFOR-a sa Lufthansom, Gazeta naglašava da se Kosovo njime obavezuje i da ukine takse prema Srbiji koje je odlazeći kosovski premijer Ramush Haradinaj, uveo još novembra 2018.

Također i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primjenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji.

"KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO-a na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladit će i potpisat će Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbijede bezbjedan let, uključujući slijetanja na relaciji Beograd-Priština", navodi se u dokumentu.Istovremeno, prištinski list "Koha ditore" ocjenjuje da se "kosovska državnost dovodi u pitanje" u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, jer se izbjegava upotreba naziva kosovskih institucija.

U pismu koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: "Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu".

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbjegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

Tako se nigdje ne pominje ASHNA — skraćenica za državnu agenciju za navigaciju, a koristi se samo "Jedinica za vazdušni saobraćaj" — termin koji je bio u upotrebi prije nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost, prenosi Tanjug.

Prištinski list smatra da to pokazuje da su kosovske i srpske vlasti potpisale dva različita pisma specifična za njihov rad.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za razgovore Beograda i Prištine, Richard Grennel, povodom ovog sporazuma poručio je da se radi o još jednoj historijskoj pobjedi koju predvodi predsjednik Donald Trump jer će biti uspostavljena direktna aviolinija između glavnih gradova Srbije i Kosova nakon 21 godine.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...