Regija
0

Kosovski dužnosnici: Neovisnost Kosova ne ovisi o izborima u Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kosovski dužnosnici ocijenili su, komentirajući rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, da neovisnost Kosova ne ovisi o političkom vodstvu u Beogradu, prenijeli su kosovski mediji u ponedjeljak.

Mediji također izvješćuju o glasovanju kosovskih Srba, navodeći da je većina njih glasovala za kandidata radikala Tomislava Nikolića.

"Velika je sreća što neovisnost Kosova ne ovisi od političkih čelnika u Srbiji. Političke snage u Srbiji niti mogu ometati niti ubrzati neovisnost Kosova, bez obzira tko će biti na vlasti u Beogradu", rekao je zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi za prištinski dnevnik "Koha ditore".

Glasnogovornik predsjednika Kosova Xhavit Beqiri rekao je za taj dnevnik da ne očekuje bitne promjene u politici Beograda o Kosovu, bez obzira na rezultat predsjedničkih izbora.

"Predizborna kampanja zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i predsjednika Srbije i predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića je pokazala da su obojica u istim pozicijama što se tiče Kosova", rekao je Beqiri.

Izvještavajući o sudjelovanju kosovskih Srba na predsjedničkim izborima, dnevnici u Prištini navode da su "kosovski Srbi u nedjelju glasovali nadajući se da će im novi predsjednik u Beogradu poboljšati uvjete života na Kosovu".

"Srpski građani Kosova su pozitivno odgovorili na pozive iz Beograda za sudjelovanje u predsjedničkim izborima Srbije. Ovi izbori su se održali bez problema u srpskim enklavama na Kosovu", piše Koha Ditore.

"Vjeruju u Nikolića", naslov je teksta o izborima u Srbiji dnevnika "Express". Taj dnevnik piše da je, od devet kandidata za predsjednika Srbije, većina kosovskih Srba u nedjelju glasovala za ultranacionalističkog kandidata Tomislava Nikolića, od kojega očekuju bolju budućnost.

"S druge strane, s Tadićem kao predsjednikom, oni se plaše da će zauvijek izgubiti Kosovo", piše "Express".