"Mali Sloba"
187

Kosovska ministrica Dačiću: Ti si desna ruka balkanskog mesara odgovornog za genocide u BiH i Kosovu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U četvrtak je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda došlo do žestokog sukoba između ministrice vanjskih poslova Republike Kosovo Donike Gervalle i srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

Žestokom okršaju prethodila je izjava srbijanskog ministra da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da ga neće smatrati državom.

"Mi Kosovo ne smatramo državom. Svaka država ima svoje Kosovo pa se svaka država pita kako pristupiti ovom problemu. Mi mislimo da je Kosovo Srbija. Vi se ne slažete. Trebamo li započeti rat? Moramo sve podsjetiti da Vučić nije potpisao nikakav sporazum", kazao je Dačić.

Gervalla je reagovala na te izjave kazavši kako Srbija ne može prihvatiti činjenicu da je Kosovo neovisna država. Dačića je nazvala "malim Slobodanom".

"Samo ste svojim izjavama pokazali zašto su vas u Srbiji zvali ‘mali Sloba’, ‘mali Slobodan’. Razumijem da si ljut i znam ovaj tvoj jezik od pamtivijeka. Morate reći svojim građanima da ste izgubili Kosovo 1999. godine", rekla je Gervalla.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ministar je nadalje rekao da je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić odgovoran za ratne zločine počinjene na Kosovu.

"Sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je ministar propagande ratnog zločinca Miloševića za vrijeme genocida nad Kosovom. I donekle se još uvijek ponaša više kao ministar propagande nego kao predsjednik", istakla je Gervalla.

Gervalla je kazala da "Srbija nije naučila lekcije iz povijesti. Oni koji su odgovorni za genocid i dalje su na čelu srpske vlade".

"Desno krilo tzv. 'Balkanskog mesara', ratnog zločinca Miloševića, koji je odgovoran za srpske ratove i genocide u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, čovjek koji je upravo govorio prije mene . Ovaj čovjek ima beskrajno krvavih ruku, baš kao i njegov predsjednik. Nije bilo riječi žaljenja. Umjesto toga, postoji prezir prema žrtvama, iskrivljavanje istine i veličanje masovnih ubica. Fasada ponekad raspjevanog političara ne mijenja povijesnu istinu", dodala je Gervalla.

"Reći ću to na albanskom i reći ću to kao jednu rečenicu na srpskom: Ivica Dačić odgovoran je za masovna ubistva, silovanja kao ratno sredstvo i ratne zločine i treba ga izvesti pred sud za ratne zločine. Dačić je bio desna ruka balkanskog kasapina Slobodana Miloševića. Odao mu je čast kao heroju i postao njegov nasljednik. On i Vučić bili su najbliži Miloševićevi saveznici. Oni su saradnici genocida”, rekao je Gërvalla.