Uhapšen vođa "Samoopredjeljenja"
0

Kosovo: Više povrijeđenih u sukobu policije i demonstranata

SRNA
Foto: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs
U sukobu kosovske policije i aktivista pokreta "Samoopredjeljenje" na putu Priština - Merdare ima više povrijeđenih na obje strane, a uhapšeno je i nekoliko osoba, među kojima je i lider pokreta Aljbin Kurti, javljaju beogradski mediji. Spominje se da je povrijeđeno 12 policajaca.

Policija je upotrijebila suzavac i vodeni top kako bi rastjerala demonstrante, koji su gađali policiju kamenicama. Pripadnici "Samoopredjeljenja" i Kosovske policijske službe sukobili su se nakon što je policija upozorila demonstrante da se raziđu, a oni su to odbili i pokušali su da razbiju policijski kordon i upute se prema prijelazu Merdare.

Pristalice albanskog pokreta "Samoopredjeljenje", predvođene liderom Aljbinom Kurtijem i pripadnicima ovog pokreta koji su poslanici u kosovskom parlamentu, krenuli su prije 12 sati prema administrativnom prijelazu Merdare na putu Podujevo - Kuršumlija, da bi spriječili svaki pokušaj ulaska kamiona s robom iz Srbije na Kosovo.

Vođa "Samoopredjeljenja" Aljbin Kurti pozvao je danas građane da mu se priključe u blokadi srpske robe, a kosovsku policiju je pozvao da odustane od sprečavanja mirnih protesta, jer se, kako je rekao, "demonstracijama brani odluka Skupštine Kosova od 7. decembra prošle godine kojom je utvrđeno da se uvedu mjere reciprociteta na robu iz Srbije".