Deveti dan barikada
37

Kosovo: Spriječen sukob Srba sa policijom na prijelazu Jarinje, KFOR postavio bodljikavu žicu

S. Š.
Pojačane mjere bezbjednosti na graničnom prijelazu Jarinje na Kosovu (Foto: Twitter)
Pojačane mjere bezbjednosti na graničnom prijelazu Jarinje na Kosovu (Foto: Twitter)
Srbi na sjeveru Kosova već deveti dan protestuju barikadama na graničnim prijelazima, a danas su pripadnici KFOR-a, nakon što je najavljen protest, postavili bodljikavu žicu na Jarinju i pojačali mjere sigurnosti na ovoj teritoriji.

Dok protiče deveti dan od kako su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, misija KFOR-a postavila je jutros bodljikavu žicu, nakon što je najavljeno da će na graničnom prijelazu Jarinje danas u 13 sati biti održan skup "Nikad granica, Kosmet je Srbija".

Iz KFOR-a su još sinoć upozorili Srbe da zaustave sa provokativnim demonstracijama sile na sjeveru Kosova te su ponovili da imaju dovoljno kapaciteta za osiguranje sigurnosti.

"KFOR ima kapacitete i osoblje da osigura sigurnost i sigurno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice pod našim mandatom koji proizlazi iz rezolucije Ujedinjenih naroda 1244", navodi se u sinošnjem saopćenju KFOR-a.

Kako prenose srbijanski mediji, pripadnici KFOR-a su postavili, vjerovatno u jutarnjim satima, bodljikavu žicu na Jarinju, a tu je i nekoliko terenskih vozila sa oznakama misije.

Policija je zaustavila učesnike okupljanja Srba koji su došli centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske okupljene oko 300 metara od prijelaza.

"Došli smo ovdje da pokažemo da postoji naša zemlja", kazao je jedan od učesnika protesta. Prethodno su okupljeni Srbi u blizini granice zapalili transparent na kojem je pisalo "Briselski sporazum".

U jednom trenutku došlo je do incidenta kada su učesnici probili kordon i krenuli da trče ka prelazu. Nakon toga, policajci sa štitovima formirali su još jedan kordon uz sami prelaz.