Epilog sukoba
0

Kosovo: Povrijeđeno 13 policajaca i 42 demonstranta

SRNA
Foto: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs
U sukobu pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) i aktivista pokreta "Samoopredjeljenje", prema posljednjim informacijama, povrijeđeno je 13 policajaca i 42 demonstranta, potvrđeno je u Kosovskoj policijskoj službi (KPS) i rukovodstvu ovog albanskog pokreta.

Četiri osobe sa teškim povredama primljena su na bolničko liječenje u Klinički centar u Prištini i oni se poslije ukazane ljekarske pomoći nalaze van životne opasnosti.

Povrijeđeni demonstranti, nakon ljekarskih pregleda, prebačeni su u policijsku stanicu u Prištinu gdje je u toku njihovo saslušanje, navode u KPS-u.

U KPS-u tvrde da su tokom deblokade puta policajci bili napadnuti tvrdim predmetima i da nisu koristili prekomjernu silu, dok demonstranti tvrde da je policija silom spriječila pristalice "Samoopredjeljenja" da mirno protestuju u blizini prelaza Merdare.

Lider pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti povrijeđen je danas tokom protesta u Podujevu i nakon ljekarske pomoći ponovo se priključio demonstrantima, saopćila je kosovska policija.

   Policija je navela da je danas uhapšeno nekoliko poslanika, a da će "Kurti sasvim izvjesno biti priveden na saslušanje". Portparol kosovske policije Baki Keljani demantovao je da je Kurti uhapšen.

   Na punktu Bela Zemlja uhapšeni su poslanici Glauk Konjufca, Libron Aliu, Visar Imeri, Ismajl Kurteši, Boiken Abazi, Aida Derguti, Aljban Krasnići, Kuštrim Morina, Premton Iberdemaj, dok su su kod Podujeva uhapšeni poslanici Afrim Hoti, Taulant Kurti, Albana Gashi i Blerim Salahu, dodaje se u saopćenju.
U kasnim popodnevnim satima kosovska policija saopćila je da je put Priština - Podujevo - Merdare deblokiran i da je nekoliko kamiona prešlo iz centralne Srbije na Kosovo, ali da još nije uspostavljen redovan i slobodan protok saobraćaja preko ovog prelaza. 

Pristalice albanskog pokreta "Samoopredjeljenje", predvođene liderom Aljbinom Kurtijem i pripadnicima ovog pokreta koji su poslanici u kosovskom parlamentu, krenuli su prije 12 sati prema graničnom prelazu Merdare na putu Podujevo - Kuršumlija, da bi spriječili svaki pokušaj ulaska kamiona s robom iz Srbije na Kosovo.