Demonstranti napali KFOR
0

Kosovo: Povrijeđen 21 pripadnik KFOR-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
KFOR je u četvrtak saopćio da je "u mirnoj atmosferi" prošle noći nešto poslije 23 sata preuzeo kontrolu nad barikadom u Dudinom kršu, ali da je veći broj demonstranata napao pripadnike KFOR-a i da je tom prilikom povrijeđen 21 vojnik.

"Sinoć, nešto poslije 23 sata, KFOR je uspješno preuzeo kontrolu nad barikadom južno od mjesta Rudare bez ikakvih incidenata i u mirnoj atmosferi. U ponoć se okupio veći broj demonstranata i sa tri kamiona krenuo ka vojnicima KFOR-a. Demonstranti su upotrebili silu uključujući gađanje kamenjem i guranje KFOR-ovih vojnika napadajući ih kamionima natovarenim šljunkom", tvrdi se u saopćenju dostavljenom Tanjugu.

Vojnici KFOR-a su bili primorani da u vazduh ispale hice upozorenja, a pored toga su upotrebili suzavac i pendreke u samozaštiti od demonstranata koji su pratili kamion. Kako bi spriječio mogućnost dalje eskalacije konfrontacije i kako ne bi rizikovao ozbiljne žrtve na obje strane, KFOR je donio odgovornu odluku da prekine operaciju, dodaje se u saopćenju.

Komanda KFOR-a je potvrdila da je 21 vojnik pretrpio povrede.

"Jedan vojnik KFOR-a zadobio je povredu od kamiona, pet vojnika je zadobilo lakše povrede, a ostali površinske", objašnjeno je u saopćenju.

Ova operacija je u potpunosti u skladu s okvirom misije KFOR-a koja glasi da je KFOR zadužen da očuva sigurno okruženje kao i da osigura slobodu kretanja, navedeno je u saopćenju.