Regija
7

Kosovo odgovorilo Makedoniji blokadom ulaska svih proizvoda

Anadolija
Mimoza Kusari - Lila
Mimoza Kusari - Lila
Ministrica trgovine i industrije Mimoza Kusari-Lila saopštila je da je Vlada Kosova donijela odluku da blokira ulazak svih proizvoda iz Makedonije na Kosovo. Odluka će stupiti na snagu večeras u ponoć, prenosi dopisnik Anadolu Agency (AA).

”Odluka stupa na snagu u 24 sata. Za svu robu iz Makedonije bit će dodatnih taksi i na taj način odgovaramo na djelovanje Skoplja”, kazala je ministrica. Ona je rekla da će odluka važiti do postizanja dogovora sa Skopljem.

Makedonska vlada je od danas uvela naplaćivanje taksi građanima Kosova za ulazak u Makedoniju. Svaki automobil je obavezan da plati po 5 eura za ulazak u Makedonju, svaki kamion i autobus po 20 eura, a svaki Kosovar po 2 eura.

Ovakvu odluku Vlada Makedonije je donijela prije dva dana kao odgovor na embargo koji je zvanična Priština uvela na određene proizvode iz Makedonije, a pošto je predhodno Skoplje ograničilo uvoz pšenice s Kosova.

Već treću godinu zaredom Vlada Makedonije blokira brašno i pšenicu sa Kosova, što je u suprotnosti sa sporazumom CEFTA-e. Iako je bilo najavljeno da će takva odluka biti ukinuta 2. septembra, odluka je po pitanju pšenice još uvijek na snazi, dok je ukinuta po pitanju brašna.

Zbog novouvedenih taksi, na graničnim prijelazima između Kosova i Makedonije stvorile su se duge kolone vozila koja čekaju da pređu granicu.