Sastanak u Pragu
0

Kosovo ne smije biti uslov za dalji evropski put

SRNA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Dalji evropski put Srbije ne smije biti uslovljen Kosovom, saglasili su se danas u Pragu predsjednici Srbije Boris Tadić, Češke Vaclav Klaus i Slovačke Ivan Gašparovič.

Na sastanku u Pragu, predsjednici Češke i Slovačke podržali su integraciju Srbije i Hrvatske u EU, prenose beogradski mediji.

"Bez obzira na naše stavove o politici EU, mi smo na današnjem sastanku izrazili snažnu podršku članstvu Hrvatske u EU i budućem članstvu Srbije", naglasio je Klaus na konferenciji za novinare u Pragu.

Na pitanje kako procenjuju izglede Srbije da 1. marta dobije status kandidata i da li ulažu napore da zemlje koje oklijevaju ubijede da podrže Srbiju, Klaus je rekao da Češka to forsira u svim prilikama.

"Jasno deklarišemo našu podršku Srbiji. Vrata EU ne smiju da budu zatvorena, već se mora pružiti prilika svakoj zemlji koja to želi da učestvuje u procesu evrointegracije. To je naš jasan stav", naveo je Klaus. 

Slovački predsjednik Gašparovič istakao je da i Bratislava dijeli ovaj stav i dodao da EU ne može da uslovaljava Srbiju Kosovom. "Srbija mora da bude ocijenjivana na osnovu onoga što je postigla na planu ispunjavanja standarda", naveo je Gašparović.

Tadić je zahvalio Češkoj i Slovačkoj na snažnoj podršci i istakao da svima u EU treba da bude jasno da "Srbija ne sme da bude uslovljavana Kosovom", posebno imajući u vidu da je učinila sve kako bi omogućila funkcionisanje sistema u jugoistočnoj Evropi, uključujući i regionalno predstavljanje Prištine, ali tako da ne prizna Kosovo.
Govoreći o stavu Srbije kada je riječ o članstvu u EU, Tadić je rekao da je to "politička investicija" koja ima i pozitivne i rizične elemente. "Ipak, za Srbiju ono iznad svega donosi korist", naglasio je Tadić.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je rekao da za sticanje statusa kandidata priznavanje Kosova nije bilo uslov. "Vidjećemo dalji tok događaja. Ali podsjećam da je Hrvatska na putu ka EU morala da ispuni i određene političke uslove i siguran sam da će to učiniti i Srbija", dodao je Josipović.

Sastanak predsjednika Srbije, Hrvatske i Slovačke na poziv domaćina, češkog predsjednika Klausa, održan je u predsjedničkom dvorcu Lani kod Praga.

Srpski predsjednik Tadić večeras će se vratiti u Srbiju, dok će Klus, Gašparovič i Josipović prenoćiti u dvorcu Lani, a sutra će odati počast prvom čehoslovačkom predsjedniku Tomašu Masariku.