Regija
11

Kosovo: Maskirane osobe izazvale incident u Mitrovici, prekinuto glasanje

Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Više maskiranih osoba izazvalo je prekid izbornog procesa na izbornom mjestu u Osnovnoj školi Sveti Sava u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

Prema prvim informacijama sa mjesta događaja, jedna osoba je privedena zbog umiješanosti u incident. Nepoznate maskirane osobe došle su na to izborno mjestu, a potom polomile inventar i stakla te uništile dio izbornog materijala.

Predstavnici desničarskih organizacija ranije su najavili da do ovakvog incidenta može da dođe. Kako javlja reporter AA na tom biračkom mjestu upotrijebljen je i suzavac. Na mjesu incidenta nalzi se veliki broj pripadnika kosovske policije i novinarima nije dozvoljen pristup objektu.

Prema nepotvrđenim informacijama u incidentu je povrijeđeno nekoliko osoba, letjele su kamenice, a izborni proces je prekinut. Inače, na istom izbornom mjestu jutros je kasnio početak izbornog procesa, a situacija je tokom cijelog dana bila napeta.

Do 16 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8,71 upisanih birača od ukupno upisanih oko 29 hiljada, od tog broja 71 posto su Albanci, a 38 Srbi saopštio je kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice i nosilac liste Građanske liste SDP-a Oliver Ivanović pozivajući se na rezultate Administrativne kancelarije zadužene za sprovođenje izbora.

On je rekao da se na osnovu privremenih rezultata izlaznosti Albanci činiti većinu u lokalnom parlamentu Mitrovice. Prema njegovim riječima od 60-65 posto će činiti Albanci.