Regija
0

Kosovo danas pred Vijećem sigurnosti UN-a

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu će na zatvorenoj sjednici raspravljati o izvještaju pregovaračke 'trojke' SAD-EU-Rusija za Kosovo, a svoja će stajališta o najavljenoj neovisnosti Kosova pred Vijećem iznijeti i srbijanski premijer te čelnici kosovskih Albanaca.

U izvještaju koji je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu podnijela 7. decembra, "trojka" je konstatirala da u četiri mjeseca posljednjeg kruga pregovora Beograd i Priština nisu uspjeli postići sporazum te da nijedna strana nije spremna na kompromis, komentirali su diplomati.

Jedan britanski dužnosnik ocijenio je da su pregovori propali jer među dvjema stranama "nema dodirnih tačaka".

Na sjednici Vijeća sigurnosti sudjelovat će i glavni tajnik Ban Ki-moon, koji je u utorak posjetio Alžir, mjesto prošlosedmičnoga bombaškog napada na ured UN-a.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica najavio je u ponedjeljak da će pozvati Vijeće sigurnosti UN-a da omogući još pregovora, kako bi dvije strane postigle kompromis koji bi isključio neovisnost Kosova.

U ime 1,8 milijuna kosovskih Albanaca, argumente u prilog neovisnosti pred Vijećem će iznijeti predsjednik Kosova Fatmir Sjediu i premijer Hashim Thaqi.

Srbija je tokom 18 mjeseci pregovora neuspješno nudila Kosovu najširu moguću autonomiju, dok albanski čelnici sada najavljuju proglašavanje neovisnosti u prvom dijelu 2008. godine, koordinirano sa SAD-om i EU-om.

Rusija, koja insistira na rješenju prihvatljivom za Beograd, prijeteći kao stalna članica Vijeća vetom koji bi onemogućio da se konačni status Kosova utvrdi rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, najavila je da će tražiti nastavak pregovora i izradu smjernica.

"U interesu poticanja pregovaračkog procesa, kao i rješavanja drugih kriznih situacija, predlažemo razradu smjernica, odnosno okvira koji bi mogao uzeti u obzir razumne interese strana", navelo je u ponedjeljak u saopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija se također usprotivila planovima EU-a da na Kosovo pošalje policijsko-pravosudnu misiju s 1800 pripadnika, ističući kako bi ona bila ilegalna bez nove rezolucije UN-a.

"Ne mislim da će Vijeće sigurnosti... postići sporazum o daljnjim koracima, u kojem slučaju druge organizacije moraju preuzeti svoju odgovornost", izjavio je prošle sedmice jedan zapadni diplomat, navodi AFP.

Čelnici Evropske unije u petak su se suglasili da su pregovori o Kosovu iscrpljeni, da je status quo neodrživ te da se mora krenuti prema rješenju za Kosovo, no nisu izrijekom podržali neovisnost.

Među 27 članica EU-a nema jedinstvenog stajališta o Kosovu, a priznavanju neovisnosti bez rezolucije Vijeća sigurnosti protive se Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija, navode diplomati te dodaju kako ni Španija nije sklona takvom rješenju.

Nastojeći pridonijeti rješenju, EU istodobno nudi Srbiji ubrzani ulazak u članstvo pristane li na rješavanje statusa Kosova i uhapsi preostalu četvoricu haških bjegunaca.