{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo bogato dragim kamenom hrizoprasom

S
18.3.2012. u 19:05
0
15
Kosovo bogato dragim kamenom hrizoprasom
0
Kosovo bogato dragim kamenom hrizoprasom
Nalazišta dragog kamena hrizoprasa postoje na teritoriji Kosova, a on ne zaostaje po kvalitetu za onim iz Australije, koji je najpoznatiji te vrste na svijetu, kaže potpredsjednik Gemološkog društva Srbije Zoran Miladinović.
"Hrizopras koji se nalazi na Kosovu možda je čak i ljepši u odnosu na australijski", rekao je Miladinović i dodao da ovaj dragi kamen ima "vrlo lijepu cijenu".

Miladinović navodi da nalazište na Kosovu nije toliko poznato i nepravilno se eksploatiše eksplozijama.

"Zanimljive količine hrizoprasa nalaze se u blizini Prištine, na ležištu Goles, a cijena tog kamena u svijetu iznosi od 200 do 300 dolara po kilogramu", rekao je Tanjugu Miladinović.

Miladinović je naglasio da su u Srbiji urađena skromna istraživanja o postojanju dragog kamenja, koja su i kao takva pokazala da postoji nekoliko regiona gdje postoji veća količina juvelirskog kamena, a riječ je o Fruškoj Gori, oblasti Šumadije od Aranđelovca, Stragara, Kragujevca do Kraljeva, područje kod Gornjeg Milanovca, na Zlatiboru, kod Trstenika i Kruševca, kao i na Kosovu.

"Drago kamenje koje ima Srbija je srednje kategorije, a time i cijene. Najzastupljeniji su kvarc, ametist, ahat, aspis, opali, a najvrijedniji su akvamarin sa Cera, koji spada u grupu skupih dragih kamenja", rekao je Miladinović, diplomirani inženjer geologije.

U drevnim vremenima se govorilo da hrizopras izaziva ljubav prema istini i smatrao se simbolom uspjeha. Priča se da je to bio omiljeni kamen Aleksandra Velikog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: