{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo bogato dragim kamenom hrizoprasom

S
18.3.2012. u 19:05
0
15
Kosovo bogato dragim kamenom hrizoprasom
0
Kosovo bogato dragim kamenom hrizoprasom
Nalazišta dragog kamena hrizoprasa postoje na teritoriji Kosova, a on ne zaostaje po kvalitetu za onim iz Australije, koji je najpoznatiji te vrste na svijetu, kaže potpredsjednik Gemološkog društva Srbije Zoran Miladinović.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Hrizopras koji se nalazi na Kosovu možda je čak i ljepši u odnosu na australijski", rekao je Miladinović i dodao da ovaj dragi kamen ima "vrlo lijepu cijenu".

Miladinović navodi da nalazište na Kosovu nije toliko poznato i nepravilno se eksploatiše eksplozijama.

"Zanimljive količine hrizoprasa nalaze se u blizini Prištine, na ležištu Goles, a cijena tog kamena u svijetu iznosi od 200 do 300 dolara po kilogramu", rekao je Tanjugu Miladinović.

Miladinović je naglasio da su u Srbiji urađena skromna istraživanja o postojanju dragog kamenja, koja su i kao takva pokazala da postoji nekoliko regiona gdje postoji veća količina juvelirskog kamena, a riječ je o Fruškoj Gori, oblasti Šumadije od Aranđelovca, Stragara, Kragujevca do Kraljeva, područje kod Gornjeg Milanovca, na Zlatiboru, kod Trstenika i Kruševca, kao i na Kosovu.

"Drago kamenje koje ima Srbija je srednje kategorije, a time i cijene. Najzastupljeniji su kvarc, ametist, ahat, aspis, opali, a najvrijedniji su akvamarin sa Cera, koji spada u grupu skupih dragih kamenja", rekao je Miladinović, diplomirani inženjer geologije.

U drevnim vremenima se govorilo da hrizopras izaziva ljubav prema istini i smatrao se simbolom uspjeha. Priča se da je to bio omiljeni kamen Aleksandra Velikog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: