Nema uklanjanja barikada
0

Konvoj KFOR-a propušten prema Brnjaku

SRNA
Srbi okupljeni na barikadi u selu Zupče zaustavili su sinoć konvoj od 11 vozila KFOR-a, koji je poslije jednosatnog zadržavanja propušten prema prelazu Brnjak, uz garancije da KFOR neće uklanjati barikade prema tom prelazu.

Garancije su dobijene nakon razgovora predstavnika KFOR-a sa predsjednikom opštine Zubin Potok Slavišom Ristićem.

Ristić je u izjavi Srni naveo da su predstavnici KFOR-a rekli da neće uklanjati barikade i da je konvoj krenuo prema Brnjaku kako bi se izvršila zamjena vojnika i mehanizacije.

Srbi su bodljikavom žicom dodatno ojačali barikadu na punktu Dudin krš, na putu Kosovska Mitrovica - granični prelaz Jarinje u opštini Zvečan.

Portparol KFOR-a Uve Novicki izjavio je juče da KFOR neće nasilno uklanjati barikade.

"KFOR ima kapaciteta da barikade ukloni sve do jedne. Međutim, to je političko pitanje koje treba riješiti u pregovorima", rekao je Novicki, naglašavajući da KFOR samo traži slobodu kretanja za svoje pripadnike, što im je zagarantovano Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti.

Predsjednici četiri srpske opštine sa sjevera Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga sastaće se danas u Beogradu sa šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem a, kako je najavljeno, tema sastanka biće sprovođenje do sada postignutih dogovora u Briselu.
U pitanju su dogovori o slobodi kretanja, matičnim knjigama i katastru, koji su prema ocjeni Srba sa sjevera Kosova, neprihvatljivi jer predstavljaju prihvatanje kosovske nezavisnosti i zaokruživanje kosovske državnosti.