Srbijanski epidemiolog
305

Kon: Ja sam za zabranu kretanja još dvije sedmice, virus više nema snagu da bukne

D. Be.
Predrag Kon
Predrag Kon
Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba Srbije za borbu protiv koronavirusa, kazao je da će mjere zabrane kretanja u toj zemlji, ako se on pita, biti na snazi još sigurno dvije sedmice.

On je za TV Prva naveo da opada broj zaraženih u Srbiji te je istaknuo da ublažavanjem mjera ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji, jer više nema tu snagu.

Upitan koliko će trajati policijski sat za 1. maj, kazao je da će se to saznati u posljednjem trenutku, a na osnovu rezultata.

"Kao što se vi pitate i ja se pitam. Svi izbjegavamo to do posljednjeg momenta. Čekamo rezultate. Želimo što prije da pustimo što je moguće više. Moje lično mišljenje, logično bi bilo u ovom trenutku da još dvije sedmice ostane zabrana. Najvažnije je spriječiti kontakte, a to je izgleda najjednostavnije kroz taj policijski sat. Jer, nakon ovog završenog policijskog sata tokom Vaskrsa vidimo da je počelo opadanje virusa", kazao je dr. Kon.

On je kazao da odluke o popuštanju mjera nisu ishitrene i dodao da su i dalje na snazi neke koje su oštre.

"Kada su uvođene mjere, rečeno je da se drastično uvode. Sada imamo pitanja da li su ishitrene. Mi i dalje imamo oštre mjere, ali je vrlo važno da se počne popuštanje. Mi moramo da se vratimo u život. Iz sedmice u sedmicu ćemo otvarati sve u skladu s rezultatima testiranja", kazao je on i dodao da ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji.

"Moram potpuno jasno da kažem da to ne može da se desi. Mogu da se dese ekscesne situacije, a to je prodor u kolektiv i naglo proširenje. Ne može da se desi u populaciji, jer nema tu snagu da prođe kroz zajednicu. Spušten je na taj nivo da ne može da se podigne i da ima epidemijski potencijal", smatra Kon.

Kon je rekao da na popuštanje mjera nije utjecala direktno politika, ali da to ima veze i s politikom, i s ekonomijom i opštim shvatanjem da život mora da se nastavi.

"Ne možemo da ostanemo zatvoreni, ne možemo da otjeramo virus s ove planete. Nemamo tu moć. Mi moramo da nađemo taj balans i stalno da procjenjujemo rizike. Rizik je više desetina puta manji nakon što smo sve uradili, vrijeme je da se vratimo životu i da krenemo da se vraćamo poslu. Nema dileme od samog starta da je potrebno pravovremeno da se vratimo u život, ali kolektivi kao što su školski i predškolski i veći gdje može doći do masovnijeg prenošenja uvijek moraju biti pod striktnim nadzorom, jer mi jesmo u pandemiji. I kada kažemo da jesmo treba shvatiti da ona neće trajati samo još jednu sezonu ", istakao je on.

Ponovio je da će vrtići morati da se otvore, ali i da virus prođe kroz školsku djecu.

"Pitanje vezano za škole će biti posebno razmatrano u okviru ministarstva prosvjete. Što se tiče vrtića, ne vjerujem da će svi odmah slati djecu u vrtiće, ali oni koji nemaju drugi izlaz će vjerovatno slati. Prema tome, vraćanjem na posao vrtići se moraju otvarati, nema drugog rješenja. To zavisi od situacije, mi za sada imamo povoljnu situaciju koja će biti povoljna i kada djeca pođu u školu. Treba shvatiti i da se puštanjem djece u školu jasno određujemo i prema virusu, prolazak virusa kroz djecu je nužnost i morat će sasvim sigurno da se desi. Najpovoljniji trenutak da se to desi je kada je virus najmanje aktivan, ne mislim baš od danas, već za dvije sedmice", smatra Kon.