Nakon sezone
8

Kome smetaju nudisti na Jadranu: Na udaru naročito lokacije popularne među "gay kupačima"

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pred kraj ovogodišnje sezone kupanja, kada se zbrajaju i oduzimaju rezultati turističkog ljeta, redakciji Deutsche Wellea javili su se ljubitelji nudističke plaže na Lokrumu koji već razmišljaju o idućoj godini.

"Stanje na Lokrumu pogoršava se iz godine u godinu", tvrdi jedan od redovitih kupača FKK-plaže na otočiću pored Dubrovnika. "Naročito je na udaru dio prostora koji je popularan među 'gay' kupačima", nastavlja on, "a počele su nestajati i skalice za ulazak u more pa sam ovog ljeta izronio troje takve skalice i uvjerio se da su bile uklonjene pomoću odvijača."

Također je, kako piše Deutsche Welle, nestala slavina za vodu, informativni pano kojim se korisnici Rezervata Lokrum obavještavaju o namjeni FKK-plaže, kao i zaštitna ograda na njezinu početku. Nakon toga je ležište ograde u kamenoj stijeni začepljeno – cementom. Puno je naznaka da se sve to ne događa slučajno niti da je riječ o šteti nastaloj u olujama i valovima.

Dvojica sugovornika, koji žele ostati anonimni, zabrinuti su zbog onoga što su tamo doživjeli proteklog ljeta. Tvrde da su bili suočeni s tragovima "bezumne devastacije plaže, šumskog rezervata i pripadajućeg mora" te da se na području FKK-plaže posljednjih godina intenzivnije pojavljuju i grafiti vjerskog ili prijetećeg sadržaja.

Djelatnici rezervata izbjeljivali su, kažu, grafite, ali nudisti – ili bolje rečeno naturisti – s kojima smo razgovarali, smatraju da se ovom problemu ne posvećuje dovoljno pozornosti.

Požalili su se i na aktivno ometanje a to čine prolaznici, pješaci ili putnici na izletničkim brodićima, privatnim barkama i u kajacima.

"Konačno, u razgovoru s osobama koje su u doticaju s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, čuo sam da postoji tajni plan za ukidanje FKK plaže", ispričao jedan od sagovornika.

"Čini se da sve to ukazuje na tendenciju da se ukine FKK plaža s višedesetljetnom povijesti postojanja, a uz prešutno odobravanje nadređenih", zaključio je drugi sugovornik.

"Uprava rezervata u ovom trenutku uopće ne razmatra status tog dijela obale niti njegovu perspektivu", odgovorio nam je Ivica Grilec, direktor rezervata, na pitanje o mogućem ukidanju ili reduciranju statusa FKK plaže na Lokrumu.