Ne blijede uspomene
16

Kolona sjećanja prošla ulicama Vukovara na 28. godišnjicu od pada grada

D. Be.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Više desetaka hiljada građana predvođenih hrvatskim braniteljima Vukovara, zajedno s članovima porodica poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara prošlo je danas u Koloni sjećanja odajući na dostojanstven način počast stradalima u agresiji na taj grad 1991. godine.

U Koloni sjećanja nalazi se i cijeli državni vrh - predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji će podno spomenika na groblju položiti zajednički vijenac i zapaliti svijeće.

Počast 2.717 stradalih u agresiji na Vukovar polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odat će i delegacija hrvatskih branitelja grada Vukovara te Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Po podacima policije, komemorativna događanja u Vukovaru protiču u miru te nije zabilježen niti jedan incident.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U Koloni sjećanja nalazi se i majka na Ovčari ubijenog francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier koja je novinarima kazala kako očekuje da za smrt njezina sina odgovara onaj koji ga je počinio i bude priveden pravdi rekavši kako raspolaže podatkom o identitetu ubojice njezinog sina. Zauzela se i za blokiranje pristupa Srbije EU dok ta država ne izruči sve ratne zločince.

"Naravno da treba blokirati ulazak Srbije u EU dok ne daju informacije gdje su masovne grobnice, ne izruče ratne zločince i ne ispričaju se kao agresor na Hrvatsku", kazala je Lyliane Fournier.

"Hrvatska je jasno precizirala svoje uvjete kod otvaranja poglavlja 23. i 24. kada je u pitanju Srbija i pristup te države EU. Jedno od prvorazrednih pitanja je na prvom mjestu puna suradnja Srbije i dostava informacija vezanih za sudbinu naših nestalih osoba kao i poništenje zakona o tzv. univerzalnoj ili regionalnoj jurisdikciji", kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prenosi Hina.

Podsjetimo, Hrvatska danas u Vukovaru obilježava najkrvaviju bitku Domovinskog rata i tromjesečne opsade, a grad Vukovar je gotovo sravnjen sa zemljom.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad završila je 18. novembra 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari.

U srpske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a i danas nekoliko stotina Vukovaraca nalazi se na popisu nestalih.

U napadima je redovno učestvovalo ratno zrakoplovstvo, 400 tenkova, stotine minobacača i topova. Na grad je ispaljeno više od 6,5 miliona projektila koji su ga na kraju potpuno uništili. Vukovar je branilo oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske.