Razbuktala kampanja
240

Kolinda ponovo o Jugoslaviji: U Ameriku me nije poslao Tito, već moj tata

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u kampanju za novi mandat uoči izbora je ušla veoma oštro, a već duže vrijeme u svojim istupima bavi se Jugoslavijom, Titovim sistemom vladavine i praveći komparacije.

Često je Grabar-Kitarović u posljednjih godinu dana u svojim izjavama pokušavala omalovažiti određene segmente bivše Jugoslavije, ističući određene negativnosti. Pa je tako nedavno komentirala da se živjelo iza "željezne zavjese". Tokom posljednje posjete SAD-u govorila je da je bila djevojka rođena s "krive strane željezne zavjese" te da je sanjala mjesta gdje postoji sloboda izbora.

Nakon što je dobila kritike za takve komentare uz opasku da je i sama studirala u SAD-u, što govori o otvorenosti, a ne željeznoj zavjesi bivšeg sistema, Kolinda je odgovorila.

"Naravno da ste mogli putovati. Tata me poslao u Ameriku, a ne Tito. To što se moglo izaći, nije bilo slučajno. Tito je bio inteligentan i kad je vidio da Jugoslavija ekonomski propada i da raste nezadovoljstvo, počeo je popuštati", objasnila je za hrvatski N1.

Podsjetimo, predsjednica Hrvatske je sredinom 1980-tih srednju školu završila u SAD-u, u Los Almosu u Novom Meksiku.