Zajedno s Plenkovićem
446

Kolinda na iftaru kod zagrebačkog muftije čestitala Bajram muslimanima

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Domaćin večerašnjeg iftara u Zagrebu bio je zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović koji je poručio kako islam uči "da su svi ljudi po ishodištu braća i da potječu od zajedničkog im oca Adema/Adama i Have/Eve ta da ih veže ljudstvo i ljudskost kao zajednička nit".

"Prepoznati smo u Evropi i svijetu kao dobro organizirana zajednica i zajednica sa stoljetnom institucionalnom tradicijom za kojom tragaju mnoge europske zemlje. S druge strane, slovimo kao zajednica koja svojim programima prevenira sve oblike zastranjivanja u vjeri i naša iskustva na tom putu potrebna su i Istoku i Zapadu. Postali smo prepoznatljivi po svom modelu uređenja odnosa unutar zajednice, kao i uređenih odnosa s državom", naglasio je.

Iftaru su prisustvovali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, ministri Lovro Kuščević i Dražen Bošnjaković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i predstavnici diplomatskog zbora, drugih vjerskih i manjinskih zajednica u Hrvatskoj.

Čestitavši islamskim vjernicima nastupajuće dane Ramazanskog bajrama, predsjednica je istaknula da večerašnji iftar dolazi nakon mjeseca strpljenja, posta i poniznosti prema svemu što je od Boga dato i na čemu mu vjernici trebaju biti zahvalni.

"Kao što Korizma traži strpljenje i okrenutost duhovnoj dimenziji najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, tako i mjesec ramazana donosi tu usmjerenost vjernika islamske vjeroispovijesti prema duhovnosti blagdana ramazanskog Bajrama. Zajedničke su karakteristike ono što spaja svakog čovjeka s drugim, blagoslovljen prostor susreta vjerničkog identiteta. Jer niti jednog istinskog vjernika ne ugrožava tuđi način poštovanja riječi Božje", rekla je predsjednica Hrvatske, prenosi Index.hr.