Regija
0

Kolinda Grabar-Kitarović: I dalje nema neophodne većine za formiranje vlade

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas, nakon trećeg kruga konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, da niko nema dovoljan broj potpisa podrške za sastavljanje vlade.

"Vremena je sve manje i neću dopustiti da oduglovačenje proizvede nesagledive posljedice po bezbjednost države", rekla je Kitarovićeva i najavila da će u utorak, 22. decembra, održati četvri krug konsultacija.

Ona je poručila da nikome neće dozvoliti da se poigrava državom.

Lider koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović rekao je na konferenciji za novinare nakon konsultacija da SDP neće sarađivati sa "fašistima i rasistima iz HDZ-ove koalicije".

On je dodao da je to koalicija u kojoj ima rasista koji izražavaju neprihvatljive stavove o ljudima drugih religija i uvjerenja, koalicija u kojoj ima fašista i ljudi optuženih za krivična djela.

Milanović je ukazao na to da je nezavisna lista Most prešao preko tih činjenica.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je nakon konsultacija da ova stranka ima dovoljno potpisa, više nego što je potrebno da se dobije mandat.

"Mi smo rekli da smo za dualni odnos sa Mostom i da ćemo, kad sastavimo vladu, tražiti uključenje svih progresivnih stranaka", rekao je Karamarko i dodao da je HDZ otvoren za sve i da će razgovarati i o mogućnosti nestranačkog mandatara.

Božo Petrov, koji je prisustvovao konsultacijama u ime Mosta, potvrdio je da nastavljaju razgovore sa koalicijom predvođenom HDZ-om, budući da je SDP odbio njihove prijedloge o tripartitnoj vladi.

On je ponovio da Most ne odustaje od nestranačkog mandatara, ali da ne namjerava presjeći sve veze sa koalicijom Hrvatska raste i da će im ostaviti "otvorena vrata".

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da ova stranka ostaje kod podrške koaliciji Hrvatska raste, prenose hrvatski mediji.

"Most drži ključeve rješenja političke krize koja se nazire u odnosima i to dvojako - hoće li biti formirana većina i hoće li se formiranjem većine obezbijediti volja naroda preko političkih stranaka ili će volja biti delegirana nekome koga narod ne poznaje i nije ga birao. To je na njima", naveo je Pupovac.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su 8. novembra.