Poznavati historiju, kulturu, Ustav
0

Ko želi državljanstvo Hrvatske mora znati odgovor na 100 pitanja

Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je prije desetak dana Pravilnik o načinu provjere znanja hrvatskog jezika, kulture i društvenog uređenja, kako bi utvrdilo poznaju li kandidati za dobivanje hrvatskog državljanstva dovoljno historiju i kulturu Hrvatske.

Pravilnik je na snagu stupio prije nekoliko dana, a sadržavat će ukupno 15 pitanja, od kojih će kandidat na 10 morati tačno odgovoriti. U prilogu pravilnika nalazi se sto pitanja, a službenici MUP-a nasumice će odabrati njih 15, piše Index.hr.

U ispitu se uglavnom postavljaju četiri pitanja vezana za Ustav RH, državno uređenje i ustroj tijela državne vlasti. Tri pitanja se odnose na hrvatsku historiju pa bi tako podnositelj zahtjeva trebao znati koji je poznati političar ubijen u atentatu 1928. godine u beogradskoj skupštini, kada se slavi Dan antifašističke borbe ili kako se zvala munjevita vojna akcija Hrvatske vojske 1993. godine. Sljedećih šest pitanja odnosi se na geografski položaj hrvatske, umjetnost i književnost.

Ovdje pogledajte na kojih sto pitanja morate znati odgovor ne bi li bili adekvatan kandidat za dobivanje hrvatskog državljanstva.