Regija
2

Ko je novi šef srbijanske diplomatije

Anadolija
Ivan Mrkić
Ivan Mrkić
Diplomirani pravnik iz Beograda Ivan Mrkić koji je u diplomatiji od 1978. na prijedlog Srpske napredne stranke (SNS) biće novi ministar vanjskih poslova Srbije.

SNS je, prilikom isticanja kandidature Mrkića, o kojoj se prije toga u Srbiji nije spekulisalo, naglasio da se radi o karijernom diplomati.

Srbijanski mediji podjećaju da je Mrkić poznat u javnosti kao "čuvar trezora Slobodana Miloševića na Kipru" i savjetnik Dobrice Ćosića.

Mrkić, koji je bio i najbliži saradnik odlazećeg šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića, doskora je bio ambasador u Japanu, a govori francuski i engleski jezik. Kako je saopšteno iz SNS-a, u Saveznom sekretarijatu za insostrane poslove (tadašnje SFRJ) počeo je da radi 1978. Godinu dana kasnije završio je specijalizaciju UN-a o međunarodnoj bezbjednosti i razoružanju. U periodu 1979-1982 godina radio je na poslovima referenta u Upravi za međunarodne organizacije Saveznog sekretarijata za inostrane poslove. U periosu 1982-1986 obavljao je funkciju atašea za političke poslove u Misiji SFRJ pri UN-u, a 1990-1992 ministra savjetnik u Misiji SFRJ pri Evropskoj zajednici u Briselu.

Mrkić je godinu dana radio kao šef kabineta prvog predsjednika SRJ Dobrice Ćosića. On je 1993. na Kipru, u Nikoziji, stupio na mjesto otpravnika poslova, a zatim i ambasadra SRJ gdje je ostao sve do 1999. godine.

Mrkić je do 2001. bio na mjestu pomoćnika saveznog ministra za inostrane poslove, 2004. je bio ambasador u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove SRJ, odnosno inostranih poslova Srbije i Crne Gore. Nakon toga, radio je razne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, a od 2006. do 2011. obavljao je funkciju ambasadora Srbije u Tokiju.

Časopis "Telegraf" je prošle sedmice, objavivši biografiju Ivana Mrkića, podsjetio da je on ostao upamćen jer je svojevremeno u medijskim napisima nazivan "čuvarem trezora porodice Slobodana Miloševića na Kipru".

"Smatralo se da je Milošević novac na Kipar prenosio mahom diplomatskom poštom, a Mrkić je, kako su tvrdili mediji, sačekivao 'finansijske pošiljke' u toj zemlji, zbog čega je i dobio nadimak čuvar Slobinog trezora. Mrkić nikada nije demantovao te navode", objavio je ovaj list na svom sajtu.