{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko je novi šef srbijanske diplomatije

A
26.7.2012. u 16:15
2
5
Ko je novi šef srbijanske diplomatije
2
Ko je novi šef srbijanske diplomatije
Ivan Mrkić
Diplomirani pravnik iz Beograda Ivan Mrkić koji je u diplomatiji od 1978. na prijedlog Srpske napredne stranke (SNS) biće novi ministar vanjskih poslova Srbije.
SNS je, prilikom isticanja kandidature Mrkića, o kojoj se prije toga u Srbiji nije spekulisalo, naglasio da se radi o karijernom diplomati.

Srbijanski mediji podjećaju da je Mrkić poznat u javnosti kao "čuvar trezora Slobodana Miloševića na Kipru" i savjetnik Dobrice Ćosića.

Mrkić, koji je bio i najbliži saradnik odlazećeg šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića, doskora je bio ambasador u Japanu, a govori francuski i engleski jezik.
Kako je saopšteno iz SNS-a, u Saveznom sekretarijatu za insostrane poslove (tadašnje SFRJ) počeo je da radi 1978. Godinu dana kasnije završio je specijalizaciju UN-a o međunarodnoj bezbjednosti i razoružanju. U periodu 1979-1982 godina radio je na poslovima referenta u Upravi za međunarodne organizacije Saveznog sekretarijata za inostrane poslove. U periosu 1982-1986 obavljao je funkciju atašea za političke poslove u Misiji SFRJ pri UN-u, a 1990-1992 ministra savjetnik u Misiji SFRJ pri Evropskoj zajednici u Briselu.

Mrkić je godinu dana radio kao šef kabineta prvog predsjednika SRJ Dobrice Ćosića. On je 1993. na Kipru, u Nikoziji, stupio na mjesto otpravnika poslova, a zatim i ambasadra SRJ gdje je ostao sve do 1999. godine.

Mrkić je do 2001. bio na mjestu pomoćnika saveznog ministra za inostrane poslove, 2004. je bio ambasador u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove SRJ, odnosno inostranih poslova Srbije i Crne Gore. Nakon toga, radio je razne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, a od 2006. do 2011. obavljao je funkciju ambasadora Srbije u Tokiju.

Časopis "Telegraf" je prošle sedmice, objavivši biografiju Ivana Mrkića, podsjetio da je on ostao upamćen jer je svojevremeno u medijskim napisima nazivan "čuvarem trezora porodice Slobodana Miloševića na Kipru".

"Smatralo se da je Milošević novac na Kipar prenosio mahom diplomatskom poštom, a Mrkić je, kako su tvrdili mediji, sačekivao 'finansijske pošiljke' u toj zemlji, zbog čega je i dobio nadimak čuvar Slobinog trezora. Mrkić nikada nije demantovao te navode", objavio je ovaj list na svom sajtu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: