Lider Samoopredjeljenja
63

Ko je Albin Kurti i šta donosi njegovo imenovanje za premijera Kosova u odnosima sa BiH

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pokret Samoopredjeljenje osvojio je najveći broj glasova na prijevremenim izborima na Kosovu, što prema njihovom zakonodavstvu znači da će, prilikom sastavljanja vlade, dobiti premijersku poziciju. Ocjenjuje se da bi se rezultati izbora na Kosovu mogli povoljno odraziti na Bosnu i Hercegovinu.
Socijaldemokratski lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, mogući premijer Kosova sa dvojnim državljanstvom, dolazio je prošle godine u posjetu Sarajevu zahvaljujući isključivo državljanstvu i dokumentima Republike Albanije, budući da mu je kao stanovniku Kosova ograničena sloboda kretanja u Bosnu i Hercegovinu.

Najave bivšeg opozicionara i budućeg premijera

Kurti je u tadašnjem intervjuu za Klix.ba kazao kako su Bošnjaci kolateralna šteta u odnosima Kosova i Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da bosanski Hrvati i Srbi uglavnom imaju dvojno državljanstvo i mogu slobodno putovati na Kosovo. Naveo je kako je potrebno graditi što više mostova između Kosova i BiH.

"Problem nepriznavanja naše neovisnosti je i problem Bosne i Hercegovine. Nama je žao što Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo, ali također mislim da sloboda kretanja ne bi trebalo da se krši time što ćemo uspostaviti jedan formalni i štetni reciprocitet s Bosnom i Hercegovinom", kazao je tada Kurti za Klix.ba.

Naveo je kako je apsurdna prepreka koju je Kosovo postavilo Bosni i Hercegovini i da nisu u mogućnosti da to mijenjaju dok god ne dođu na vlast.

Upravo je Albin Kurti pobjednik izbora, koji je sebe i svoj pokret Samoopredjeljenje već proglasio pobjednicima, ali nije niti jedan posto pred Isom Mustafom, liderom Demokratske lige Kosova (LDK). Kurti ima 26, a Mustafa nešto više od 25 posto glasova.

Politički analitičari smatraju da će, sada kada je pokret Samoopredjeljenje osvojio vlast, stvari polako početi da se pomjeraju s mrtve tačke, ali da to s obzirom na brojne prioritetnije probleme na Kosovu neće ići tako brzo. No, smatraju da će se nešto brže rješavati problemi sa taksama nametnutim Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Kurti najavio je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" vođenom pred jučerašnje izbore, da će ukinuti takse Srbiji, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje.

"Mi ćemo takse zamijeniti principom reciprociteta. Beograd, naprimjer, mora prihvatiti naše tablice i dokumente, na kojima stoji Republika Kosovo", istakao je Kurti.

Upitan zašto bi Priština trebala potpisati sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusjedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU-u.

"Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, zajedno uđe u EU", rekao je Kurti.

Politički "background" Albina Kurtija

Albin Kurti (44) potiče iz albanske porodice iz Vladimira u Ulcinju, Crna Gora, a njegov otac preselio se u Prištinu u potrazi za poslom prije nego što se Albin tamo rodio. U kosovskom političkom životu aktivan je još od studentskih dana.

Srbijanski mediji mu odaju priznanje kako mu se ne može pripisati učešće u ratu na Kosovu tokom devedesetih godina prošlog vijeka, niti povezanost sa OVK, što je slučaj sa aktuelnim kosovskim liderima.

Kurti nema ratnu prošlost, ali mu hapšenja zbog terorizma pa i boravak u zatvorima ne manjka. Upravo je on bio jedan od onih koji su svojevremeno bili protivnici režima Slobodana Miloševića.

Krajem devedesetih bio je i portparol albanskih studenata i jedan od organizatora studentskih protesta baš protiv Miloševića, što ga je koštalo tri godine života koje je proveo u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu. Osuđen je za terorizam.