Kosovo
0

KFOR uklonio bodljikavu žicu na prelazu Brnjak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnici KFOR-a uklonili su jutros bodljikavu žicu na administrativnom prelazu Brnjak, koji je od 16. septembra bio u potpunosti zatvoren.

Srbi poručuju da neće ukloniti barikade dok se ne ispune njihovi zahtjevi - da na prelazu nema kosovske carine i policije.

Njemački i francuski vojnici KFOR-a uklonili su u potpunosti bodljikavu žicu koja se nalazila na ulazu na prelazu 31, ispred kojeg se nalazi barikada od šljunka i zemlje, koju su podigli Srbi reagujući na zatvaranje prelaza.

Pripadnici KFOR-a izjavili su Tanjugu da je prelaz od kasno sinoć otvoren za saobraćaj, ali da zbog barikade nije moguće vozilima da prođu.

Bodljikava žica, kako su objasnili, na prelazu je uklonjena u potpunosti u pravcu ka Srbiji, a djelimično iz pravca Srbije prema Kosovu.

Pripadnici KFOR-a i EULEX-a kažu da oni smatraju prelaz otvorenim.

Na administrativnom prelazu Brnjak, pored vojnika KFOR-a nalaze se pripadnici EULEX carine, policije, ali i kosovske carine i policije.

Građani koji su okupljeni u blizini barikada, koji su se zbog kiše sklonili u obližnje objekte, nisu reagiovali na taj potez KFOR-a.

Mirovne snage, posredstvom radija "KFOR", obavještavaju građane da je na prelazima uspostavljena carinska kontrola, i da nekomercijalna roba može preko prelaza Jarinje i Brnjak, a akcizna preko Merdara, dok se carinjenje mora vršiti na terminalu u južnoj Mitrovici.