Regija
0

KFOR pozvao Srbe da uklone barikade na sjeveru Kosova

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kfor je pozvao Srbe na sjeveru Kosova da uklone nove barikade na Jagnjenici i zatvore obilaznicu da bi bio uspostavljen kontrolni punkt za provjeru vozila na ovoj lokaciji.

"Što se tiče trenutne situacije na raskrsnici kod Jagnjenice, KFOR vidi još jednu priliku da se ovo izvede na praktičan način", navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor smatra da poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića Srbima na sjeveru Kosova da uklone barikade, kao i ocjena Vlade Srbije da je uklanjanje barikada važno za stabilizaciju života na tom području idealna prilika da Srbija pokaže iskrenost "ovog prijedloga" tako što će sprovesti riječi u djela.

"Ovo znači da bi Srbija mogla direktno da ukloni barikade na srpskoj strani administrativne linije kod Brnjaka i Jarinja. Ovo se može učiniti bez problema", navode u KFOR-u i napominju da je Kosovu potrebna bezuslovna sloboda kretanja za sve.

Potpredsjednik Skupštine zajednica srpskih opština i naselja Marko Jakšić kaže da je protiv uklanjanja barikada, jer smatra da nisu ispunile cilj, pošto su carinici i Kosovska policijska služba i dalje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. 

On je izrazio uvjerenje da će predsjednici četiri opštine sa sjevera Kosova pozvati Skupštine opština, koje su ih birale, da bi bila donesena odluka šta dalje činiti. 

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da će građani ostati na barikadama sve dok to bude potrebno, ali da to nije jedini način borbe Srba sa sjevera Kosova i da će biti i drugih vidova nenasilnog otpora. 
"Sve zavisi od KFOR-a, mi ćemo tražiti rešenja, a narod će ostati na barikadama sve dok bude potrebno", rekao je Ristić poslije razgovora sa komandantom Kfora za veze pukovnikom Adolfom Konradom, koji je došao da obiđe mjesto gdje je uklonjena barikada kod Jagnjenice u blizini Zubinog Potoka. 

Ristić je nagovestio da u ovom trenutku za Srbe nije prihvatljivo postavljanje kontrolnog punkta u Jagnjenici i ocijenio da barikade nisu problem, već da su one "sredstvo borbe srpskog naroda za opstanak i neulazak u kosovske institucije". 

On je naveo da je za danas u 10.00 sati u opštini Zubin Potok dogovoren nastavak razgovori sa predstavnicima Kfora, i to sa austrijskim oficiriom koji je u ponedjeljak komandovao operacijom ukljanjanja barikade u Jagnjenici. 

Vlada Srbije ocijenila je jučer da je uklanjanje barikada važno za stabilizaciju života na sjeveru Kosova i ukazala da treba preduzeti sve mjere da bi se izbjegla eskalacija nasilja i obezbijedio opstanak Srba u tom dijelu pokrajine.

Ministri su sa sjednice, na kojoj je razmatrala situaciju u pokrajini, apelovala na kosovske Srbe da izbjegavaju konflikte sa pripadnicima međunarodnih misija i da mudrim odlukama doprinesu rješavanju suštinskih životnih pitanja Srba na cijeloj teritoriji Kosova.