Kosovo
0

KFOR odložio uklanjanje barikada za 24 sata?

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
KFOR je odložio za 24 sata akciju uklanjanja barikada na sjeveru Kosova koja je bila najavljena za sutra.

Komandant KFOR-a Erhard Drews zatražio je jučer od predstavnika lokalne samouprave sa sjevera Kosova da do sutra uklone barikade..

"Ukoliko lokalno stanovništvo ne bude imalo priliku da ukloni barikade ovog vikenda, KFOR će to učiniti u ponedjeljak na miran način, kako bi se omogućio prolaz vozilima inženjerije", saopšteno je iz Komande KFOR-a nakon jučerašnjeg sastanka Drewsa sa predsjednicima srpskih opština sa sjevera Kosova. 

Mještani Zubinog Potoka trebalo bi sutra da se okupe na barikadama u toj opštini gdje će imati neku vrstu generalne probe kako da mirnim putem spriječe KFOR da ukloni barikade.

Iako je KFOR postavio rok, nije uklonjena nijedna barikada, a mještani i dalje po smjenama dežuraju na blokiranim putevima.

Niko od predstavnika Srba sa sjevera Kosova ne želi da govori o mogućim reakcijama građana, ukoliko KFOR sutra zaista pokuša da kopnenim putem, preko barikada, dopremi hranu svojim jedinicama na prelazima Jarinje i Brnjak.

Jedina mogućnost koja se pominje jeste da, ukoliko KFOR bude počeo da uklanja barikade, Srbi odmah postave nove, ali se svi ipak nadaju da će komandant KFOR-a održati obećanje i da neće biti primjene sile.
Ukoliko KFOR bude pokušao da ukloni barikade mirnim putem, predsjednici opština će, kako kažu, svojim autoritetom uticati na Srbe da ostanu mirni. Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić upozorio je da u suprotnom situacija ne bi bila pod kontrolom ni predsjednika opština ni KFOR-a.