Regija
70

Kavazović u Zagrebu: Priznanjem islama Hrvatska je obezbijedila da su muslimani vidljivi

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Hrvatska je priznala islam kao ravnopravnu vjeru i na taj način obezbijedila nešto vrlo važno, bitno što u Evropi, u nekim drugim evropskim zemljama još uvijek ne postoji, a to je da su muslimani vidljivi, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji učestvuje na susretu islamskih zajednica Evrope "Muslimani u Europi - naslijeđe i budućnost“ u Zagrebu.

"Ovo je značajna godišnjica za Islamsku zajednicu u cjelini, dakle, za sve nas muslimane na ovim prostorima kako Hrvatske tako i BiH, ali i šire. Hrvatska je priznala islam kao ravnopravnu vjeru i na taj način obezbijedila nešto vrlo važno, bitno što u Evropi, u nekim drugim evropskim zemljama još uvijek ne postoji, a to je da su muslimani vidljivi", kazao je Kavazović na susretu koji je organizovan povodom obilježavanja stogodišnjice institucionalnosti islama u Republici Hrvatskoj.

Istakao je, da se to može vidjeti, a kad to kaže navodi reis Kavazović, misli, prije svega, na izgradnju objekata, džamija, munara, učenje ezana...

"Smatram da je Hrvatska na najbolji način pokazala kako jedan pošten odnos prema muslimanima može rezultirati jednim skladom i harmonijom u društvu. Ovo je vrlo značajno priznanje islama jer se muslimani tada osjećaju potpuno građanima države, zemlje, društva", naglasio je Kavazović.

Govoreći o islamofobiji u Evropi i svijetu Kavazović je istakao da "su ljudi, politike, različiti lobiji učinili život skoro nepodnošljivim za muslimane".

"Tome su doprinijeli dakle i sami muslimani, ali i zapadne politike koje su izvršile i još vrlo često vrše invazije, razbijaju muslimanska društva, unesrećuju ta društva... Moramo otvoreno govoriti o tim problemima. Ovo je primjer kako se ustvari može na najbolji način izvršiti jedna pravedna, potpuno civilizacijski pogled na ljude koji su drugačiji, mogu to biti muslimani ili neki drugi ali je bitno i važno da i muslimani u svojim sredinama isto tako razumiju da se manjinama moraju dati prava, moraju se prihvatiti, integrirati u društvo", poručio je Kavazović.