Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
0

Kardinal Puljić: Ko se od zločina ne ogradi postaje sukrivac

FENA
Kardinal Vinko Puljić (Foto: Arhiv)
Kardinal Vinko Puljić (Foto: Arhiv)
Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić u propovijedi na misi, koju je predvodio na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., rekao je kako se nijedan zločin ne može braniti, a da onaj koji se od zločina ne ogradi postaje sudionikom i sukrivcem zločina, što vrijedi i za pojedinca i za zajednicu.

Kardinal Vinko Puljić poručio je kako se povjerenje među ljudima može graditi tek prihvaćanjem istine koja ponekad može biti i gorka, rekavši kako onaj ko ne prihvaća istinu nije graditelj mira, nego širitelj zla. Evropi i međunarodnoj zajednici je zamjerio da nije dovoljno učinila kako bi se spriječilo stradanje nevinih u ratu u Hrvatskoj i BiH, a neki su iz međunarodne zajednice, po njegovom mišljenju, čak i uživali da se stradanje događa.

Sjećanje na vukovarske žrtve nije huškačka mašinerija, nego čuvanje dostojanstva, rekao je kardinal Puljić. Svetoj misi, u kojoj su sudjelovali brojni svećenici i biskupi predvođeni đakovačkim i osječkim nadbiskupom i predsjednikom HBK Marinom Srakićem, prisustvovali su osim brojnih vjernika i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica vlade Jadranka Kosor. Prije mise državna i druge delegacije položile su vijence i zapalila svijeće kod spomenika na groblju dok je molitvu za poginule i nestale u srpskoj agresiji na Vukovar predvodio nadbiskup Marin Srakić.

Do groblja sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kojih se danas, po procjeni policije, u Vukovaru okupilo oko 40 hiljada, došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice u kojoj je održan komemorativni program. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović odao je počast i žrtvama "Ovčare" položivši vijenac i zapalivši svijeću na mjestu masovne grobnice. U ime Sabora to je učinio i Luka Bebić, a u ime Vlade Republike Hrvatske delegacija koju je predvodio ministar branitelja Tomislav Ivić.