Regija
50

Karamarko: Nije dobra nepopustljivost bošnjačkih političara

FENA
Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko
Nepopustljivost dijela bošnjačkih političara u BiH nije dobra – ocijenio je predsjednik hrvatskog HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista, komentirajući propali pokušaj da se u BiH postigne dogovor u slučaju Sejdić - Finci.

Karamarko je intervjuu naveo kako bošnjački političari moraju shvatiti da Hrvati trebaju birati sami svog člana Predsjedništva BiH kako bi ispunili svoju konstitutivnost.

"Ne može netko drugi Hrvatima nametati člana Predsjedništva BiH, i to je problem s kojim će se BiH susretati kada započne pregovore s EU", istaknuo je Karamarko, dodavši kako problem nije samo izbor člana Predsjedništva BiH, već i izbor predstavnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i pitanje televizijskog kanala na hrvatskom jeziku.

Na pitanje žele li bošnjački političari jednakopravnost u BiH, Karamarko je naveo kako će se dogovor o tome morati postići prije ili kasnije.

"Bit ću posve otvoren, riječ je o političkom sljepilu onih koji opstruiraju rješenje hrvatskog pitanja. Europa to sigurno neće tolerirati", kazao je Karamarko, poručivši kako se sva tri konstitutivna naroda trebaju dogovoriti kako će urediti BiH.

"Ali jedino je bitno da Hrvati budu ravnopravni", kazao je Karamarko.

Osvrnuvši se na popis stanovništva u BiH, Karamarko je u intervjuu kazao kako je taj popis dao nadu jer "Hrvata ima više nego što su neki pretpostavljali ili htjeli".