Regija
13

Kako putuju državljani zemalja regiona van Schengena: Sa putovnicom je najlakše, sa pasošem teže

Anadolija
Čile je jedna od rijetkih država van Evropske unije, odnosno zone Schengena u koju istovemeno bez vize mogu putovati građani država Zapadnog Balkana i regije: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore, pokazuje analiza Anadolije.

Za putovanje u Čile iz ovih država dovoljno je posjedovanje putne isprave (pasoša) koja je validna najmanje šest mjeseci prije planiranog putovanja.

Analiza načina putovanja za SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Irsku, Australiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Meksiko, Bjelorusiju, Maroko, Kubu, Tajland, Moldaviju, Argentinu, Novi Zeland i Brazil pokazuje da su u najboljem položaju, što se tiče putovanja bez vize van EU, odnosno prostora Schengena, od zemalja iz regije državljani Hrvatske. Istovremeno, državljani Makedonije i Bosne i Hercegovine su u najlošijoj poziciji. 

U SAD bez vize samo sa hrvatskom putovnicom 

Primjerice, u Brazil bez vize u trajanju do 90 dana osim građana Hrvatske, mogu i državljani Srbije i BiH, ali ne i Crne Gore i Makedonije. Makedonci po vizu za Brazil moraju u glavni grad Bugarske, Sofiju. 

Viza za SAD treba svim državljanima iz regije i mogu je dobiti u ambasadama Sjedinjenih Američkih Država u svojim državama. Isto važi i za Veliku Britaniju, osim građana Hrvatske kojima viza za tu državu nije potrebna. 

Svim državljanima zemalja u regiji potrebna je i viza za Australiju koju vlasnici putovnice mogu pribaviti i e-putem, nešto slično kao i građani BiH u Ambasadi Australije Beču, dok je za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije kao ambasada koja je nadležna za izdavanje viza navedena ona u glavnom gradu Srbije, u Beogradu.

Za sve državljane zemalja u regionu potrebna je i viza za Jordan samo što se ona pribavlja na različite načine. Tako je građani Hrvatske mogu dobiti na graničnom prelazu pri ulasku u Jordan, kao i državljani BiH ili u Ambasadi Jordana u glavnom gradu Italije, Rimu. Na graničnom prelazu viza za Jordan izdaje se i za državljane Srbije, te Crne Gore i to do 15 dana boravka, dok po nju građani Makedonije idu u glavni grad Turske, Ankaru. 

Od pribavljanja viza za Kanadu oslobođeni su jedino državljani Hrvatske od zemalja regije. Za državljane Makedonije i Crne Gore se izdaje u Beču, kao i za državljane BiH koji je odnedavno mogu dobiti i u Sarajevu posredstvom jedne privatne agencije. Državljani Srbije vizu za Kanadu vade u Beogradu. 

Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore mogu bez vize do 90 dana putovati u Argentinu, za građane Bosne i Hercegovine ona se izdaje u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti i to uz lično prisustvo, dok je nadležna ambasada za izdavanje viza za građane Makedonije ambasada Argentine u Sofiji. 

Bosanci po marokansku vizu u Beograd

Bez vize u Meksiko mogu državljani Hrvatske, a vizu na deset gdoina državljani Srbije vade u Amabasadi te države u Beogradu. Ambasada u Beogradu nadležna je i za izdavanje viza za državljane Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. 

I za putovanja u Kraljevinu Maroko državljanima Hrvatske ne trebaju vize, a u glavnom gradu Srbije, Beogradu ona se izdaje za građane Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Za građane Makedonije viza za Maroko izdaje se u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. 

Vize za putovanja u Irsku oslobođeni su državljani Hrvatske, a građani Bosne i Hercegovine i Srbije mogu ući bez vize, ukoliko imaju onu Velike Britanije i pod uvjetom da u Irsku ulaze iz te države. Inače, viza za Irsku za državljane Bosne i Hercegovine izdalje se u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, građanima Srbije u Beogradu, Crne Gore u glavnom gradu mađarske, Budimpešti, a građanima Makedonije u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu. 

Putovanja u Bjelorusiju vize su oslobođeni građani Srbije i Crne Gore i to do 30 dana, građanima Bosne i Hercegovine i makedonije ona se izdaje u Ambasadi u glavnom gradu Srbije, Beogradu, a državljanima Hrvatske u glavnom gradu Austrije, Beču. 

Od kraja marta ove godine državljani Hrvatske bez vize mogu putovati i u Ujedinjene Arapske Emirate, dok se viza za građane Srbije izdaje u Beogradu, Crne Gore u Podgorici, Bosne i Hercegovine u Ambasadi UAE u glavnom gradu Italije, Rimu. 

Državljanima Hrvatske ne treba viza za putovanja u Moldaviju. Interesantan je inače, raspored država i gradova u koje po vizu idu ostali građani zemalja regiona. Tako državljani Bosne i Hercegovine i Crne Gore po vizu za Moldaviju moraju u glavni grad Mađarske, Budimpeštu, državljani Srbije u glavni grad Rumunije, Bukurešt, a građani Makedonije, u glavni grad Bugarske, Sofiju. 

Kuba i sporazum sa Srbijom iz 1966.

Interesantno je da državljanima Srbije ne treba viza za Kubu i to na osnovu Sporazuma iz 1966. godine. Moraju samo popuniti obrazac i pri izlasku platiti 20 eura takse za međunarodne letove. Bez vize na Kubu putuju i državljani Crne Gore, kao i građani Makedonije do 30 dana, s tim da na Kubi mogu svoj boravak produžiti još dva puta po 30 dana. 

Hrvatski državljani, koji namjeravaju turistički putovati na Kubu, trebaju turističku vizu koja se izdaje u obliku tzv. „turističke karte“ (ne postoji posebni obrazac zahtjeva), s rokom valjanosti 30 dana od dana ulaska, i može se produžiti u Republici Kubi za daljih 30 dana (u nadležnom uredu za strance ili policijskoj postaji). Turistička karta može se pribaviti i kod turističke agencije koju je za to ovlastila Ambasada Republike Kube i koja organizira putovanje. Za izdavanje turističke arte (turističke vize) u kubanskoj diplomatskoj misiji/konzularnom uredu potreban je: pasoš ili fotokopija pasoša (stranice s ličnim podacima), koji je valjan još najmanje 6 mjeseci od dana predviđenog ulaska i potvrda o rezervaciji leta (povratnog) ili povratna avionska karta. Naplaćuje se taksa od 22 €. Turističke karte izdaju se odmah i nije potrebno lično prisustvo . Turističku kartu moguće je zatražiti i poštom, ali je postupak dugotrajniji. 

Isto je i kada je riječ o državljanima Bosne i Hercegovine s tim što je u slučaju Hrvatske nadležna Amabasada Kube u Beču, a za BiH ona u Budimpešti. 

Viza za Novi Zeland izdaje se u Londonu

Veoma teško je do vize za Novi Zeland, zapravo najteže. Ona se za građane Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i makedonije jedino izdaje u Ambasadi ove države u glavnom gradu Velike Britanije, Londonu. Državljanima Hrvatske ne treba viza za Novi Zeland. 

Svim državljanima zemalja regije potrebna je viza za Tajland. Za Hrvatsku su kao nadležne misije navedena diplomatsko-konzularna predstavništva u Zagrebu i Budimpešti, a u glavni grad Mađarske po vizu moraju i državljani Bosne i Hercegovine. Državljani Srbije po vizu za Tajland moraju u glavni grad Grčke, Atinu, građani Makedonije u glavni grad Turske, Ankaru, dok državljani Crne Gore mogu da biraju Budimpešta ili glavni grad Rumunije, Bukurešt.