Audio snimak
82

Kako je nekoliko mjeseci prije ubistva Oliver Ivanović govorio o Radoičiću: To je taj kriminalac

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na društvenim mrežama se širi audio zapis Olivera Ivanovića, ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", koji govori o prisustvu kriminala na Kosovu. U jednom trenutku se spominje Milan Radoičić.

Ivanović je opisao Radoičića, koji se nedavno ponovno našao u fokusu medija zbog oružanog sukoba u Banjskoj, kao ključnu figuru i stvarnog nositelja moći na sjeveru Kosova, piše Nova.rs.

On je naglasio da se vlast na Kosovu nalazi pod kontrolom "neformalnih izvora moći" i da Radoičić ima veze s njima.

Na audio snimku koji dostupan na društvenim mrežama novinar govori Ivanoviću kako mu je jedan njegov sugrađanin rekao da ima utisak da živi u sistemu vojne hunte.

"Takav je osjećaj. Samo što ovdje nije vojska nego kriminal. Nažalost, centar moći nije u zgradi općtine, zgrada općine potpada pod ovaj drugi neformalni centar moći. I tu se utvrđuje politika. Ono što mene strašno zabrinjava je to da pojedinci iz vlasti Srbije pominju taj drugi, alternativni centar moći, neformalni centar moći – kao primer za nešto", istakao je tada Ivanović za BIRN.

Na pitanje koji je to centar, ubijeni političar odgovara:

"Predsjednik je pomenuo Milana Radoičića, što mene zabrinjava, iskreno rečeno. Strašno me zabrinjava što uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu. Nemojte citirati, neka ostane samo na ovome zato što… Direktno mu dajem priliku da me… Zapamtite to. To ćete imati. To je taj kriminalac.“

Podsjećamo, Oliver Ivanović je ubijen život 16. januara 2018. godine kada je pogođen sa šest metaka iz vatrenog oružja ispred prostorija SDP-a u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Ranije je postojao nalog za hapšenje Milana Radoičića, tadašnjeg potpredsjednika Srpske liste, zbog sumnje u njegovu povezanost sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića. Međutim, u martu 2021. godine taj nalog je povučen bez službenog obrazloženja.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, Radoičić se smatra vođom kriminalne grupe čije aktivnosti su dovele do tragičnog ubistva Olivera Ivanovića.

Milan Radoičić, koji je ranije bio povezivan s raznim krivičnim djelima, nedavno je priznao da je organizovao napad na sjeveru Kosova.