"Snimke stvaraju traume"
1

Kacin kritikovao Srbiju zbog zaštićenog svjedoka u slučaju trgovine organima

FENA
Jelko Kacin (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Jelko Kacin (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin upozorio je u petak u Beogradu visoke dužnosnike srbijanskog pravosuđa na mogućne posljedice nakon što su u medijima objavili iskaz zaštićenog svjedoka o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Kacin je na međuparlamentarnom sastanku EU-Srbija uputio primjedbe državnom tužilaštvu za ratne zločine, državnom tužiocu Vladimiru Vukčeviću te njegovom zamjeniku i glasnogovorniku Bruni Vekariću.

"Nadam se da su Vukčević i Bruno Vekarić svjesni posljedica te odluke po osjećaje onih koji tragaju za svojim najbližima koji su nestali, ali i potencijalnih posljedica po uvjerljivost Srbije", rekao je Kacin na sastanku srbijanskih i evropskih parlamentaraca.

"Te snimke, te izjave stvarno stvaraju traume, ne samo porodicama nego i cijelome društvu. Kada neko to učini tako, na takav način, mora snositi posljedice", rekao je Kacin.

Reagirajući na Kacinovu izjavu, državni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak novinarima da je državno tužilaštvo tužilaštvo žrtava.

Srbijanska je televizija 10. septembra emitovala snimku na kojoj zaštićeni svjedok državnog tužilaštva, koji je navodno izravni učesnik u vađenju organa zarobljenim civilima Srbima na sjeveru Albanije, detaljno opisuje tu akciju.