Regija
1

Kacin: Brojimo dane do datuma pregovora za Srbiju

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestitelj Europskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je da se broje dani do trenutka kada će Srbija dobiti zeleno svjetlo da krene u pregovore s Europskom unijom (EU) o punopravnom članstvu.

"Vrlo brzo Crna Gora neće biti jedina država koja pregovara s EU.

Mislim da brojimo dane kada će države članice EU s odlukom svojih šefova i vlada dati zeleno svjetlo Srbiji da krene u pregovore o punopravnom članstvu", rekao je Kacin.

On je podgoričkom portalu "Analitika" kazao da europska politika proširenja, u slučaju Islanda nije doživjela neuspjeh, jer će Srbija, nakon Crne Gore, biti druga država zapadnog Balkana koja će otvoriti pregovore o članstvu.

Kacin je izrazio zabrinutost zbog činjenice da Crna Gora još nije otvorila poglavlja 23 i 24 koja se odnose na oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Zbog toga bi se moglo desiti da Srbija otvori ta dva poglavlja prije Crne Gore, ako se zvanična Podgorica više ne potrudi, rekao je on dodajući kako su tri naredna mjeseca veoma bitna za Crnu Goru.

Kacin je kazao da Srbija, za razliku od Crne Gore, veoma odlučno napreduje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

"Zato prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji vodi tu borbu, uživa sve veće povjerenje javnosti", rekao je on.

Kacin je ocjenio da će Srbija, kada dobije datum pregovora, snažno krenuti u proces europskih integracija.

"Mislim da će Srbija krenuti veoma snažno i moćno u tim pregovorima. Tako da će i Crna Gora morati da radi mnogo bolje i mnogo posvećenije, ako želi sačuvati svoju dosadašnju prednost u europskim integracijama", naveo je on.