{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Južni dijelovi Srbije pod vodom: Oko 50 osoba evakuirano

29.3.2015. u 14:40
17
17
Južni dijelovi Srbije pod vodom: Oko 50 osoba evakuirano
17
Južni dijelovi Srbije bore se sa poplavama nakon obilnih padavina u proteklim danima. Iz Prokuplja je evakuirano oko 50 osoba zbog izlijevanja rijeke Toplice, a poplavljeno je 10-ak kuća.
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs


U Prokuplju je još u petak proglašeno vanredno stanje, no očekuje se da će se tokom dana stabilizirati situacija. Poplavljeno je i nekoliko stotina hektara plodnih oranica. Djelimično je potopljeno i jedno groblje.

Sektor za vanredne situacije je angažovao svo raspoloživo ljudstvo, a uvedena je i radna obaveza za radnike komunalnih javnih preduzeća. Oni su angažovani na punjenju džakova s pijeskom koji se postavljaju na najkritičnijim mjestima. Oko 50 kubika pijeska je već utrošeno, a po potrebi osigurat će se još.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs


Leskovac je također imao veliku borbu u proteklim danima. Tulovska rijeka, Veternica i Južna Morava izlile su na nekoliko mjesta prošle noći i poplavile stotine hektara polja i desetak kuća, kao i jednu trafo-stanicu, koju su cijelu noć branili vatrogasci.

"Voda u trafostanici je bila do koljena, ali smo uspjeli da je ispumpamo i spriječimo da dospije do uređaja. U protivnom, pola Leskovca bi ostalo bez struje", rekli su načelnik sektora za vanredne situacije Miodrag Marjanović i Dejan Cakić, član Gradskog vijeća zadužen za vanredne situacije, piše Blic. Riječ je o trafostanici na regionalnom putu Leskovac-Vlasotince kod preduzeća "Noviprom".

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs


Južna Morava je u Razgojnskom Čifluku odnijela sedam metara obale i dio puta i prijeti da poplavi sedam kuća. Veternica se izlila u Bogojevcu i poplavila polja, ugroženo je, također, nekoliko kuća.

U Nomanici je 40 hektara pod vodom, u Bunibrodu je voda ušla u dvadesetak dvorišta, u Donjoj Jajini su se izlile bare pa je realna opasnost od poplava.

"U Lipovici se izlio Čekminski kanal i poplavio dvorišta i podrume tridesetak domaćinstava. Pod vodom je i stotine hektara plodnih njiva", kaže Branislav Stanković, potpredsjednik mjesne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: