Traži vraćanje vakufske imovine
0

Jusufspahić: Muslimanima u Beogradu danas je mnogo bolje

Anadolija
Muhamed Jusufspahić (Foto: Anadolija)
Muhamed Jusufspahić (Foto: Anadolija)
Beogradski muftija Muhamed Jusufspahić izjavio je za agenciju Anadolija da je stanje muslimana u Beogradu danas dosta bolje nego ranije.

"Najmanje je dvadeset mesdžida napravljeno u Srbiji, otvoren je Fakultet islamskih nauka u Beogradu, u samom Beogradu se islamska molitva obavlja na najredovniji način na petnaest mjesta. Sada nam je puno bolje nego što je bilo za vrijeme komunista i u toku ratnih devedesetih kada su i džamije paljene”, rekao je Jusufspahić.

Muftija je naglasio da ga je “kao čovjeka, Beograđanina, građanina Srbije, pa i kao muslimana, sramota što nema muzeja islamske kulture na tlu Srbije”, na zemljištu, kako je naglasio, koje je oteto od Islamske zajednice ove zemlje, i od muslimana Beograđana.

"Mi imamo svoju parcelu u Borči, ali muzej nam tamo ne može biti jer mu je mjesto blizu Bajrakli džamije i na Dorćolu. Sramota me je što dugo nismo imali gdje da se sahranimo, dostojanstveno kao Beograđani muslimani, ali se ponosim što je u posljednjih pet godina Grad Beograd riješio taj problem na većini gradskih grobalja gdje sada imamo parcele", otkrio je beogradski muftija.

Istakao je da problem s kojim se suočavaju muslimani u mnogim drugim gradovima u Srbiji nisu riješeni, ali i naglasio da ove zahtjeve upućuju Srbiji.

"Mi nemamo šta kome da se žalimo van ove zemlje, ni na istoku ni na zapadu, i da se žalimo što Bajrakli džamija beogradska, niti niške džamije, Islam agina i Bali begova, nisu vraćene Islamskoj zajednici. Te probleme, niti problem zapošljavanja muslimana ili njihovog stanovanja, niti prijetnje kojima smo izloženi kao zajednica ili kao pojedinici adresiramo državi Srbiji", dodao je muftija.

Muhamed Jusufspahić koji je muftija pri Islamskoj zajednici Srbije (IZS) je podsjetio da su zapaljena džamija beogradska i niška džamija i da nisu "osjetili", kako je kazao, ni želju ni pomisao da bi se vlasništvo vakufsko nad njima moglo vratiti Islamskoj zajednici.

"Mene to kao čoveka boli i izaziva muku i gađenje. Svi Arapi, Amerikanci, Britanci, Francuzi, Turci, Nijemci, Bošnjaci, Albanci ovoga svijeta neka se sjate da lobiraju, ako iza toga ne stoji čista volja i želja naših naroda ovdje u Srbiji i naše srbijanske vlade da se uhvati u koštac sa problemom netrpeljivosti sa svih strana, i mir sami će nam ratom mirisati", poručio je beogradski muftija.

U izvještaju američkog State Departmenta o poštovanju vjerskih prava u zemljama bivše Jugoslavije ocijenjeno je da se, generalno gledano, u Srbiji ne poštuju vjerske slobode.

U izvještaju američkog ministarstva vanjskih poslova za 2011. godinu navedeno je i da vjerske slobode u Srbiji ograničavaju Ustav i zakoni, da državna religija u Srbiji ne postoji, ali da Srpska pravoslavna crkva ima povlašten položaj.

Prema navodima tog izvještaja, ocijenjeno je da vlade Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije generalno poštuju vjerske slobode i da je to pravo ustanovljeno zakonima.